DUGOVI IDU U UDJELE

Dobavljači postaju vlasnici Merkura

25.02.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Vlasnici slovenskog Merkura, lanca trgovina tehničke robe, u petak su na dioničarskoj skupštini potvrdili plan o dokapitalizaciji tvrtke putem konverzije duga dubavljačima u njihove vlasničke udjele u Merkuru.

Dobavljači su tako dobili jednomjesečni rok u kojemu će svoja potraživanja moći pretvoriti u vlasnički udio. Da bi operacija dokapitalizacije uspjela potrebno je da se u vlasničke udjele pretvori najmanje 85 milijuna eura potraživanja.

U slučaju uspjeha, dokapitalizacija bi počela važiti krajem travnja ili početkom svibnja, kada se očekuje da će biti potvrđen postupak prisilne naplate dugovanja.

Nova uprava Merkura, nakon što je prijašnja pod vodstvom 'tajkuna' Bineta Kordeža smijenjena sredinom prošle godine, računa da će novi vlasnici nakon ovog oblika dokapitalizacije imati 60 posto dionica Merkura.

Program financijske sanacije Merkura, međutim, još više ovisi o bankama koje bi mu do kraja ovog mjeseca trebale odobriti reprogramiranje 300 milijuna eura kredita za koje su izdana jamstva.

Prema očekivanjima uprave Merkura banke bi trebale odobriti reprogram tako da Merkur do 2016. godine ne bi otplaćivao glavnicu kredita nego samo kamate na glavnicu koje iduće dvije godine ne bi smjele biti više od jedan odnosno 1,5 posto.

Prema javnim podacima s kraja prošle godine, ukupni financijski dug grupe Merkur iznosio je 550 milijuna eura, od čega 200 milijuna eura predstavlja dug dobavljačima robe, a ostalo su bankarski krediti.