VELIKI INTERES NA AUKCIJI

Model A+: Kamatne stope od 4,09 od 4,57 posto

25.02.2011 u 14:36

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je danas da je na prvu aukciju po modelu A+, na kojoj je bio ponuđen iznos od 100 milijuna kuna, pristiglo devet ponuda u iznosu od gotovo 212 milijuna kuna, a prihvaćene su ponude sedam banaka i prosječna kamatna stopa za poduzetnike kretat će se od 4,09 do 4,57 posto

Prva aukcija po modelu A+ održana je u srijedu, 23. veljače, na njoj je HBOR ponudio iznos od 100 milijuna kuna, a pristiglo je devet ponuda u iznosu od 211,92 milijuna kuna, priopćeno je iz HBOR-a.

Budući je interes bio znatno veći od ponuđenog iznosa kredita HBOR-a, prihvaćeno je sedam ponuda poslovnih banaka.

Tako je prihvaćena ponuda Hrvatske poštanske banke (HPB) za iznos kvote od 22 milijuna kuna, a ta je banka ponudila najnižu maržu pa će imati i najnižu ponderiranu kamatnu stopu za poduzetnike koja iznosi 4,09 posto.

HPB-u je odobrena kvota koju je i zatražio, a još su dvije banke dobile traženi iznos kvote - Hypo Alpe-Adria-Bank kvotu od 2,8 milijuna kuna s kamatnom stopom za krajnjeg korisnika od 4,39 posto, te Societe Generale-Splitska banka kvotu od 5,6 milijuna kuna s kamatom od 4,45 posto.

Ponude četiri banke su odobrene u manjem iznosu od tražene kvote, a sve te četiri banke - Raiffeisebank Austria (RBA), Istarska kreditna banka Umag, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb (PBZ) kredite poduzetnicima po modelu A+ odobravat će uz prosječnu kamatu od 4,57 posto.

HBOR je prihvatio ponude RBA za kvotu od 23,4 milijuna kuna (traženo 55 milijuna), Istarske kreditne banke Umag za kvotu od 1,07 milijuna kuna (traženo 2,52 milijuna kuna), Zagrebačke banke za kvotu od 19,58 milijuna kuna (traženo 46 milijuna kuna), te ponudu PBZ-a za kvotu od 25,54 milijuna kuna (traženo 60 milijuna kuna).

Iz HBOR-a ističu da su prije održavanja aukcije kontaktirali poslovne banke kako bi ispitali njihov interes te da je u skladu s dobivenim informacijama raspisan natječaju u iznosu od 100 milijuna kuna, no u konačnici je pristiglo duplo više zahtjeva.

'Veliki broj pristiglih ponuda rezultat je smanjenja kamatne stope od strane HBOR-a s 3,8 na 2,8 posto, što je u konačnici rezultiralo i s nižim kamatnim stopama za krajnje korisnike, prosječna kamatna stopa sada iznosi 4,46 posto godišnje', ističu iz HBOR-a i najavljuju da će se zbog velikog iskazanog interesa nova aukcija HBOR-a održati u vrlo skoro vrijeme

U kreditima po modelu A+ udio HBOR-a je 40 posto, a banaka 60 posto, pa tako nakon prve aukcije ukupan iznos kredita koji će poduzetnicima po tom modelu biti na raspolaganju iznosi 250 milijuna kuna (100 milijuna kuna HBOR i 150 milijuna kuna banke).

Model A+ odnosi se na programa kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak, a poduzetnici će kredite po tom modelu moći koristiti za financiranje obrtnih sredstava (uključujući podmirenje obveza prema dobavljačima, financijskim institucijama, državi te drugim vjerovnicima), te za financiranje osnovnih sredstava.

Kao i za prošlogodišnji model A, i po modelu A+ najviši iznos kredita koji će moći dobiti jedan poduzetnik je 80 milijuna kuna.