NAVALA NA ŠALTERE

Još samo tri dana za predaju porezne prijave!

25.02.2011 u 11:31

Bionic
Reading

Za predaju prijave poreza na dohodak ostala su još tri radna dana, a s obzirom na to da su poreznici do sada primili tek trećinu očekivanih prijava, očekuju se prilično velike gužve na šalterima. Da građanima olakša muke, Porezna uprava odlučila je produljiti rad poreznih ureda

Rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu je 28. veljače u ponoć, a iz Ministarstva najavljuju da će se prijave moći podnijeti u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svome prebivalištu ili uobičajenom boravištu i u subotu, 26. veljače do 15 sati, a u ponedjeljak, 28. veljače, do 19 sati.

Oni koji se ne žele gurati u redovima, prijave mogu poslati preporučenom poštom pri čemu pošiljku moraju predati najkasnije do ponedjeljka u ponoć.

Iz Ministarstva financija doznajemo da su poreznici do sada zaprimili oko 382 tisuće prijava za prošlu godinu, od predviđenih oko 1,1 milijun.

Podsjetimo, zbog zakonskih promjena u ovogodišnjim prijavama, poreznici će priznavati porezne olakšice za uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe ostvarene samo do sredine godine, i to u iznosu do šest tisuća kuna - upola manje nego prijašnjih godina. Uz ukidanje poreznih olakšica, izmjene Zakona o porezu na dohodak donijele su i nešto niže porezne stope.

Iznos osnovnog osobnog odbitka ostao je nepromijenjen, a nisu se mijenjali ni ostali bitni elementi porezne prijave. Prijava se podnosi na istom obrascu (obrazac DOH) kao i za 2009. godinu, jedino je zbog promjena poreznih stopa izmijenjen prilog UPO u kojem se utvrđuje porez i prirez i pravo na povrat.

Detaljne upute za ispunjavanje porezne prijave mogu se naći na web stranici Porezne uprave, a na webu Erste banke može se skinuti i obrazac prijave s automatskim izračunom povrata poreza.

Informacije o ispunjavanju porezne prijave mogu se dobiti i na besplatnom telefonu Porezne uprave 0800 66 99 33

Hrvatska pošta izvijestila je priopćenjem da će u ponedjeljak, 28. veljače, prilagoditi radno vrijeme svojih ureda kako bi građani mogli predati svoje godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu.

Tako će, nakon što Porezna uprava Ministarstva financija završi s radnim vremenom, građani moći predati svoje prijave u poštanskim uredima većih gradova do 20 sati, dok poštanski ured u Branimirovoj 4 u Zagrebu radi cijelu noć.

Građani svoje pošiljke mogu predati cijelu noć i u poštanskim uredima Rupa, Pasjak, Kaštel (Castelvenere), Bregana i Bajakovo.

Porezne prijave građani mogu predati u najbližim poštanskim uredima, koji će većinom raditi do 19,30 sati, navodi se u priopćenju.

Iz Hrvatske pošte podsjećaju da je najbolje da građani svoje porezne prijave šalju preporučeno i s povratnicom kako bi za pošiljku, radi boljeg uvida, dobili potvrdu o slanju te nakon primitka pošiljke povratnicu sa žigom i potpisom primatelja.