HIZ TRAŽI POMOĆ VLADE

Izvoznici trpe velike štete zbog Libije i Bliskog istoka

24.02.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Pomoć u povećanju konkurentnosti domaće industrije, sukladno pravilima EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja, prioritetna je mjera koju Hrvatski izvoznici (HIZ) traže od Vlade, priopćeno je danas iz HIZ-a čiji je Upravni odbor odredio prioritete djelovanja u ovoj godini te analiziralo utjecaj aktualnih unutarnjih nemira na tržištima zemalja sjeverne Afrike i Bliskog istoka na nestabilnost poslovanja na tim tržištima

'HIZ pozdravlja napore koje Vlada RH čini ne bi li se s tog područja na sigurno izvukli svi radnici hrvatskih tvrtki, odnosno svi hrvatski građani', navode iz HIZ-a u priopćenju o jučer održanoj sjednici Upravnog odbora.

Upozoravaju da trenutno stanje na tim područjima dovodi u težak položaj izvoznike poslovno prisutne na tim tržištima te da bi štete uzrokovane političkim nemirima mogle biti značajne.

'Kako bi iz nastale krize izvoznici mogli izaći sa što manjom štetom, HIZ traži da Vlada RH selektivno pomogne svakom tko će zbog trenutačne nemogućnosti ispunjavanja ugovorenih poslovnih obveza na tim tržištima, opravdano zatražiti pomoć", ističu iz udruge Hrvatski izvoznici.

Upravni odbor HIZ-a utvrdio je i prioritete djelovanja u ovoj godini, a osnovno djelovanje te udruge usmjereno izvoznicima bit će vezano uz osiguravanje kontinuirane sustavne edukacije o mogućnostima korištenja fondova EU i državnih poticaja, s ciljem povećanja konkurentnosti.

Pomoć pri povećanju konkurentnosti bit će najznačajniji prioritet i u komunikaciji HIZ-a s Vladom, navode iz HIZ-a koji je utvrdio jedanaest osnovnih smjernica djelovanja prema Vladi.

Tako iz HIZ-a traže određivanje prioritetnih hrvatskih izvoznih tržišta i sektora/proizvoda prema kojima bi se usmjerili posebni programi i usluge različitih institucija (povoljniji kreditni programi i sl.), zakonsko uređenje kontrole ulaska nekvalitetnih i subvencioniranih roba na hrvatsko tržište, te instituciju koja će tu kontrolu provoditi.

Udruga izvoznika traži i zaštitu hrvatskog poduzetnika u procesu domaćih javnih natječaja stavljanjem u ravnopravni položaj u odnosu na stranu konkurenciju, odnosno traži da se domaćim proizvođačima ne isključuje mogućnost javljanja na natječaje stavljanjem određenih odrednica natječaja koje domaća industrija ne može ispuniti.

HIZ traži i zaštitu od povećanja cijene energenata za industriju, pokretanje ciklusa javnih investicija s ciljem stvaranja referenci domaćih tvrtki za strana tržišta, predaju Vladi popisa mjera za koje bi, zbog lošeg stanja gospodarstva, trebalo ispregovarati prolongiranje stupanja na snagu ulaskom Hrvatske u EU, iniciranje izrade analize utjecaja ulaska u EU na hrvatski izvoz, prema djelatnostima i prema tržištima, itd.

Na osnovi usvojenih smjernica HIZ nastavlja aktivno predlagati Vladi moguće kratkoročne i dugoročne mjere potpore i pomoći izvoznicima, ističu iz HIZ-a.