PREDIZBORNI APEL SVJETSKE BANKE

'Hrvati podržite štedljive stranke!'

24.02.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Hrvatsku ekonomiju ove godine očekuje skroman oporavak, no nadamo se da će Vlada provesti hrabar program reformi koji će idućih godina potaknuti snažniji gospodarski rast, istaknuo je danas Peter Harrold, regionalni direktor Svjetske banke za srednju Europu i Baltik.

Hrvatska se kreće sporo u pravom smjeru, ocijenio je Harrold u razgovoru s hrvatskim novinarima.

Pritom je naveo, s jedne strane brzi rast izvoza, no s druge upozorio na podatke o vrlo visokoj nezaposlenosti.

Fiskalni deficit i dalje je visok, trenutno je iznad 5 posto BDP-a, a trebao bi se spustiti ispod 3 posto, kazao je Harrold.

Vlada treba provesti najavljene mjere iz Programa gospodarskog oporavka. Kada prođete vrhunac recesije tada je pravo vrijeme za temeljne strukturne reforme, a Hrvatska ih treba provesti prije ulaska u EU jer će tada to biti znatno teže, poručio je Harrold.

Nužno je rezanje javne potrošnje, bez obzira na izbornu godinu, a Hrvatskoj kao primjer mogu poslužiti zemlje u kojima su pobjedile stranke koje su obećale štedljivu fiskalnu politiku, poput Velike Britanije, Češke ili Slovačke.

Hrvatska treba jače poticati privatne investicije te pripremiti kvalitetne javne projekte za privlačenje sredstava iz EU fondova.

Za sad je problem privući kapitalna privatna ulaganja jer hrvatsko okruženje još osjeća posljedice recesije, iako se neke zemlje, poput Njemačke, Slovačke ili Poljske vrlo uspješno oporavljaju.

Kapital je kukavica i vrlo je oprezan u nesigurnim vremenima, ističe regionalni direktor Svjetske banke.

Hrvatska ekonomija uvelike je ovisna o događajima u drugim zemljama, primjerice o brzini njemačkog oporavka, stanju u talijanskom gospodarstvu s obzirom na tamošnju političku krizu ili previranjima u sjevernoj Africi.

Visoka nezaposlenost postavlja pred Hrvatsku problem stimuliranja jačeg zapošljavanja u privatnom sektoru, koji je usljed krize izgubio puno više radnih mjesta od javnog sektora.

U sklopu toga, Harrold je spomenuo promjene u radnom zakonodavstvu koje bi uklonile prepreke za lakše otpuštanje viška zaposlenih, ali i olakšale novo zapošljavanje.

Regionalni direktor Svjetske banke pohvalio je Hrvatsku narodnu banku ocjenivši da je tijekom krize vodila vrlo kompetentnu politiku zahvaljujući kojoj je hrvatski bankarski sustav zadržao stabilnost i u vrijeme teških potresa u bankama diljem Europe.