PADAJU PRIHODI U NJEMAČKOJ

Deutsche Telekom ograničio gubitak

27.02.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Najveća europska telekomunikacijska tvrtka Deutsche Telekom priopćila je u petak da je ograničila gubitak u četvrtom tromjesečju, ali i da su prihodi u Njemačkoj nastavili padati, budući da su potrošači i dalje okreću leđa uslugama fiksne telefonije.

Kompanija sa sjedištem u Bonnu kazala je da je gubitak u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine dosegnuo 730 milijuna eura, u odnosu na neto gubitak od 750 milijuna eura u četvrtom tromjesečju 2007.

Ukupni prihodi u posljednjem tromjesečju prošle godine bili su veći dva posto, popevši se na 16 milijardi eura, u odnosu na 15,8 milijarde eura u četvrtom tromjesečju prethodne godine. Međutim, prihodi u matičnoj Njemačkoj smanjeni su za pet posto, na 7,3 milijarde eura, zbog nastavljenog dugoročnog trenda pada broja klijenata u sektoru fiksne telefonije..

Tako je DT u cijeloj 2008. izgubio 2,5 milijuna pretplatnika na usluge fiksne telefonije.

Što se tiče ove godine, u DT-u se nadaju da će ostvariti operativnu dobit od oko 20 milijardi eura, isto kao i u 2008.

Za cijelu prošlu godinu neto dobit DT-a snažno je poskočila i iznosila je 1,48 milijardi eura, u odnosu na 571 milijun eura ostvarenih u 2007., uslijed većeg priljeva novca i plana štednje kojim je skresano više od četiri milijarde eura troškova poslovanja.

Kompanija je također najavila preustroj uprave i strukture poslovanja, kako bi smanjila troškove i povećala tržišni udio.

Deutsche Telekom će tako ujediniti odjele za fiksnu i mobilnu telefoniju u jednu jedinicu sa zajedničkom prodajom, marketingom i uslugama za klijente za Njemačku, te povezati odjele za nabavu i za informacijsku tehnologiju.