VLADIN 'KONKRETNI' PLAN

Nezaposlenost? Ne brinite, Kosor osniva povjerenstvo!

23.02.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Kad se nađete pred nekim problemom - sazovite povjerenstvo. Taj iskušani hrvatski recept, koji je dosad omanuo baš svaki put, Vlada će primijeniti i u borbi protiv nezaposlenosti. Prvi sastanak novog povjerenstva bit će sljedeći tjedan. Inače, u tijelima javne uprave trenutačno djeluju čak 43 razno-razna povjerenstva

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da će to tijelo analizirati trenutačnu situaciju te raditi na smišljanju plana smanjivanja broja ljudi na burzi.

'Između ostalog, pokušat ćemo naći odgovor odakle se u siječnju pojavilo 10.000 novo nezaposlenih. Zanima nas odakle su stigli jer o njima Hrvatski zavod za zapošljavanje nema prave podatke. Sve se to radi i u sklopu borbe protiv sive ekonomije', rekla je premijerka nakon današnjeg sastanka s predsjednicima pet sindikalnih središnjica u Banskim dvorima.

Osim novog povjerenstva Kosor i sindikalisti postigli su još nekoliko, kako oni to zovu, 'konkretnih dogovora'. Idući tjedan tako će se nakon dulje stanke sastati Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

'Da se to tijelo redovno sastajalo, bili bi izbjegnuti mnogi nesporazumi. Jedan od njih je i Zakon o vodama. Opet ću ponoviti da nema razloga da rasprodamo nacionalna bogatstva, ni šume, ni vode ni HEP', naglasila je Kosor.

Idući tjedan očekuje nas i susret premijerke i sindikata s proizvođačima i trgovcima sves namjerom da se zaustavi rast cijena hrane. Kosor je istaknula da će nastojati da se postigne dogovor barem oko osnovnih prehrambenih artikala, kruha i mlijeka

'Ministarstvo gospodarstva priprema konkretne prijedloge', rekla je Kosor.

Sa sastancima tu nije kraj. Za dva tjedna, najavila je premijerka, naći će se opet sa sindikalnim šefovima, ali ovaj put će biti prisutni i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Teme? Razno – nelikvidnost, rad bez plaće, nezaposlenost, radni sudovi i dr.

Sindikati su danas Vladi predložili promjene u poreznoj politici, odnosno zalažu se za uvođenje većih stopa na najviše dohotke. Dotaknuli su se i banaka te traže da i one osjete što je to kriza bilo putem poreza na dobit ili na kamate. Sindikalisti Vladi zamjeraju i što se potpore malom i srednjem poduzetništvo daju bespovratno te zahtijevaju novi model bilo odgodu povrata sredstava ili beskamatni zajam.