JOŠ JEDNOM TRAŽE REFORME

Razjedinjena petorka hodočasti kod Kosor

23.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Banske dvore danas će nakon podulje stanke pohoditi šefovi pet sindikalnih središnjica. Sastanak je sazvala premijerka Jadranka Kosor, a u pozivu su navedene dvije teme: Program gospodarskog oporavka i razno

Iz sindikalnih redova stižu najave da će od premijerke zatražiti hitno rješavanje problema nelikvidnosti, neisplate plaća i nezaposlenosti, a zanima ih i što će Vlada napraviti da bi zaustavila rast cijena hrane i energenata.

Iako su krajem prošle godine prijetili da će krenuti u masovne prosvjede ako vladajući ne pokrenu reforme, sindikalni čelnici spremni su dati Vladi novu šansu.

'Od premijerke očekujemo nešto konkretno. Dosad nije ponudila nikakva rješenja, a problemi se gomilaju', kaže Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Sindikalisti dolaze na sastanak s poljuljanim zajedništvom. Pojedine čelnike nervira što još uvijek nije gotov njihov zajednički gospodarsko-socijalni program najavljen još u listopadu prošle godine. Najviše kritika ide na račun Vilima Ribića, čelnika Matice hrvatskih sindikata i trenutnog koordinatora sindikalnih akcija.

Ni danas taj program neće biti prezentiran Kosor, već će joj biti izložen samo njegov okvir. Očekuje se da bi taj dokument trebao ugledati svjetlo dana idući tjedan. Ako se to ne dogodi, moguće je da svaka sindikalna središnjica samostalno izađe sa svojim programom.

Tako nešto već sad najavljuje Novosel, koji ističe da sve to traje malo predugo, a da SSSH već otprije ima definirane zahtjeve za Vladu.

U slučaju da se to dogodi, bila bi to dodatna kap gorčine mnogo složenijem problemu koji razdire sindikalno zajedništvo. Riječ je o Zakonu o reprezentativnosti oko kojeg se središnjice ne mogu dogovoriti zadnjih pet godina, s tim da rješenje još uvijek nije na vidiku.

Velike sindikalne centrale, kao što su SSSH, Matica i Nezavisni hrvatski sindikati, traže da jedan od kriterija reprezentativnosti bude i broj članova, najmanje 50.000. Protiv toga su Udruga radničkih sindikata i Hrvatska udruga sindikata (HUS), za koje bi to značilo da ispadaju iz igre.

'Svatko štiti svoje interese i zbog toga postoje dosta veliki problemi u koordinaciji zajedničkog rada', priznaje Novosel.