RUKA SPASA

Za banke u istočnoj Europi 24,5 mlrd eura pomoći

27.02.2009 u 11:40

Bionic
Reading

Najveći svjetski multilateralni ulagači i zajmodavci u srednjoj i istočnoj Europi, Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD), Europska investicijska banka (EIB) i Grupa Svjetske banke, obećali su da će s ukupno do 24,5 milijardi eura poduprijeti bankovne sektore u toj regiji i financirati kreditiranje kompanija pogođenih globalnom gospodarskom krizom, objavljeno je u petak u zajedničkom priopćenju te tri institucije.

Inicijativa predstavlja dopunu nacionalnim programima mjera u odgovoru na krizu i mobilizirat će brzu, dalekosežnu i koordiniranu financijsku pomoć od međunarodnih financijskih institucija, kako bi se poduprlo kreditiranje realnog gospodarstva putem privatnih bankovnih grupa, ponajprije malog i srednjeg poduzetništva, objavio je EBRD.

Financijska pomoć će uključivati financiranje kroz povećanje vlasničkog udjela i financiranje duga, kreditne linije i osiguranje od političkih rizika. Mjere će uzeti u obzir različite makroekonomske uvjete i financijske pritiske u zemljama istočne Europe, navodi se dalje u priopćenju.

"Navedene institucije zajedno rade na iznalaženju praktičnih, učinkovitih i pravodobnih rješenja za krizu u istočnoj Europi. Djelujemo zato što je na nama posebna odgovornost za regiju i zato što to ima ekonomskog smisla. Godinama sve veća integriranost Europe predstavlja glavni motor prosperiteta i uzajamnih koristi i ne smijemo dopustiti da navedeni proces promijeni smjer", kazao je Thomas Mirow, čelnik EBRD-a.

U sklopu dvogodišnjeg plana, EBRD će osigurati do šest milijardi eura za financijski sektor u razdoblju od 2009-10., u vidu financiranja putem povećanja dioničkih udjela i financiranja duga, bankama i izravno malom i srednjem poduzetništvu, uključujući i financiranje trgovine.

Nadalje, EIB bi trebao osigurati 11 milijardi eura za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva u srednjoj, istočnoj i južnoj Europi. Od toga iznosa, 5,7 milijardi eura već je dostupno za brze isplate, dok bi se daljnjih 2,8 milijardi eura trebalo odobriti do kraja travnja, a daljnje tranše ubrzo nakon toga.

Grupa Svjetske banke omogućit će pomoć u visini oko 7,5 milijardi eura. Međunarodna financijska korporacija (IFC) bi putem svojih inicijativa za rješavanje krize u sektorima koji uključuju bankarstvo, infrastrukturu i trgovinu, kao i kroz svoja tradicionalna ulaganja i savjetodavne usluge, trebala osigurati do dvije milijarde eura.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) planira povećati zajmove Europi i srednjoj Aziji, do iznosa od 16 milijardi eura za razdoblje od 2009-2010., pri čemu je 3,5 milijardi eura predviđeno za rješavanje problema u bankovnom sektoru u novoj Europi.

Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA), također dio grupacije Svjetske banke, ponudit će program osiguranja od političkih rizika u iznosu do dvije milijarde eura za bankovne zajmove, što još mora odobriti upravni odbor.

U priopćenju se također ističe da odgovor na europska integrirana financijska tržišta zahtijeva brzu i koordiniranu akciju, što vrijedi i za matične banke koje u vlasništvu drže veliki dio bankovnih sektora regije, potom za sustav značajnijih lokalnih banaka, te za vlasti matičnih i zemalja primateljica prekograničnih bankovnih grupa, kao i za europske institucije i međunarodne financijske institucije.