VATROGASNI DOM NA SELSKOJ

Sanader se predomislio pa kupio od Miloševića

22.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Za sjedište Hrvatske vatrogasne zajednice u sklopu stambeno-poslovnog centra u Selskoj, inače u vlasništvu potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, Sanaderova Vlada je 2008. godine izdvojila 13,5 milijuna kuna. Iako je godinu ranije ova organizacija koja se financira iz proračuna i na čijem je čelu i danas Sanader, ali Ante, na natječaju pronašla traženu nekretninu za vatrogasni dom, odluka je poništena i prihvaćena je nova Pastorova ponuda

Na svečanosti otvaranja doma Hrvatske vatrogasne zajednice 14. studenoga 2008. godine uz predsjednika Vlade Ivu Sanadera smješkala se i njegova potpredsjednica Jadranka Kosor. Sudbina je kasnije tako promiješala karte da je prodavatelj poslovnog prostora, u čiju je kupnju i opremanje Vlada uložila 13,5 milijuna kuna, postao potpredsjednik njezine Vlade i glavni adut za privlačenje investicija. Na fotografijama sa svečanosti otvaranja novog vatrogasnog doma, koji je blagoslovio vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac, uz dvojicu Sanadera, Ivu i Antu, Jadranku Kosor i Đurđu Adlešič, nismo uspjeli pronaći spretnog vlasnika poslovne zgrade Domagoja Miloševića

Miloševićeva zgrada u Selskoj - sjedište Pastor grupe i vatrogasnih vođa

Miloševićev posao zamalo je propao s obzirom da je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), koja se financira iz proračuna i skrbi o osposobljenosti i opremljenosti vatrogastva na nacionalnom nivou, 2007. bila već pronašla traženu nekretninu. Kako stoji u materijalima sa sjednice HVZ-a iz listopada 2007. godine, predsjedništvo vatrogasne zajednice na čijem je čelu Ante Sanader, inače splitsko-dalmatinski župan, poništilo je na prijedlog Povjerenstva za javnu nabavu HVZ-a odluku o odabiru najpovoljnije ponude zagrebačke tvrtke Turisticon. Vatrogasci u izvješću navode kopernikanski obrat u vidu nove ponude tvrtke Pastor grupa, 'pa je Povjerenstvo za javnu nabavu odlučilo obići i tu lokaciju. Utvrdili su da se radi o prostoru primjerenijem za Vatrogasni dom HVZ-a zbog lokacije bliže centru, novije izgradnje i pristupačne cijene, pa je poništena Odluka o odabiru najpovoljnije ponude zagrebačke tvrtke Turisticon'. Pastor grupi je za nekretninu na lokaciji na zagrebačkoj Selskoj cesti ukupne površine 490 metara četvornih (u prizemlju 203 m2 i na prvom katu 287 m2) i šest parkirnih mjesta plaćeno 1,23 milijuna eura, što iznosi 'pristupačnih' 2.510 eura po kvadratnom metru.

No posao je na kraju bio još unosniji - Ivo Sanader u govoru na svečanosti otvaranja doma, koji se i dalje može naći na stranicama Vlade, hvali se kako je za smještaj vatrogasnih vođa Vlada izdvojila više, čak 13,5 milijuna kuna: 'Drage vatrogaskinje, nadam da sam dobro upotrijebio tu riječ i da će lingvisti to potvrditi, i dragi vatrogasci…', započeo je Sanader govor, zadovoljan što je konačno vatrogasna zajednica nakon 132 godine dobila svoj dom, koji je posvetio poginulima na otoku Kornatu. Uz priču o hrabrosti, humanosti i solidarnosti Sanader nije zaboravio istaknuti da je ispunio obećanje vatrogascima te da je Vlada za kupnju i opremanje doma izdvojila čak 13,5 milijuna kuna.

Kako je  brojka s 9,1 milijuna kuna (1,23 mil eura) narasla na 13,5 milijuna kuna? Kvadratura doma HVZ-a u Selskoj se uvećala, u njihovom izvješću s kraja 2007. piše da im je osim navedenih 490 m2 ostavljena mogućnost prvokupa preostala 165 m2, 'što se nadamo da ćemo realizirati početkom 2008. godine'. I zaista, u izvješću 2008. godine stoji kako su uredi HVZ-a narasli na 655 m2: 'novi uredi nalaze se u prizemlju (203 m2) i prvom katu (452 m2) s vlastitim ulazom. Dodatno je kupljeno devet garaža za potrebe parkiranja službenih automobila ureda, kao i gostiju'. Osim povećanja kvadrata, očito se nije štedjelo niti na opremi prostora.

Kosor između dva Sanadera, kamo je nestao Milošević?
Pastor grupa, koja se bavi zaštitom od požara i dominira tržištem vatrogasnih aparata u Hrvatskoj, u većinskom je vlasništvu Domagoja Miloševića, koji je od 2003. tamo i predsjednik uprave. Krajem prošle godine, nakon što je postao potpredsjednik Vlade, prebacio je vlasništvo nad Pastorom na odvjetnički ured. Sjedište Grupe, kao i njezina klijenta HVZ-a, nalazi se u poslovnoj zgradi Sigma centra – nekretninsko-graditeljske tvrtke u kojoj je Milošević jedan od suvlasnika.

Nakon privatizacije Pastora, na koju je državna revizija imala niz zamjerki, tvornica vatrogasnih aparata preseljena je u Rakitje pored Zagreba, a na toj je lokaciji na Selskoj cesti niknuo stambeno-poslovni kompleks Sigma centar, koji je u vlasništvu Miloševića i njegovih partnera iz Pastora.

U životopisu Domagoja Miloševića, koji je Vlada dostavila Saboru radi izglasavanja povjerenja novim članovima premijerkinog tima, među brojnim poslovnim uspjesima ne spominje se da je kao privatni poduzetnik vrlo lijepo poslovao s državom, pa je razvio zanimljiv poslovni odnos u kojemu vatrogascima, uz vatrogasnu opremu, osigurava i poslovni prostor.