ZLATNA KUNA

Vetropack najbolja velika tvrtka

27.02.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Prema izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK), najbolja banka u Hrvatskoj u 2008. godini bila je Erste & Steiermaerkische banka (ESB), a najbolji osiguravatelj Allianz, dok su među tvrtkama za najbolje izabrane Vetropack Straža iz Huma na Sutli kao velika, Knauf iz Knina kao srednja te Slavnija slad iz Nove Gradiške kao najbolja mala tvrtka.

Na večerašnjoj svečanoj sjednici HGK-a tim su tvrtkama dodijeljene nagrade "Zlatna kuna", koju je za životno djelo dobio i akademik Daniel Rukavina, a za inovaciju Carola Bukša iz riječke tvrtke Alarm Automatika.

Ovogodišnja, 16. dodjela nagrada HGK za izvrsnost u poslovanju protekla je u znaku trenutačne gospodarske krize pa je tako, čestitajući laureatima, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec okupljenim gospodarstvenicima još jednom predstavio dosadašnje mjere za borbu protiv krize.

Podsjećajući na deset mjera koje je Vlada RH prihvatila na svojoj današnjoj sjednici, među kojima je posebice značajnom označio rebalans proračuna, te niz mjera koje su donošene tijekom prošle i ove godine, potpredsjednik Polančec je naglasio kako time rad Vlade na suzbijanju krize nije dovršen.

Vlada će razmatrati i mogućnosti skraćivanja radnog tjedna sa 40 na 36 ili 38 sati, kao što su to neke zemlje već napravile ili gradnju novih i davanje postojećih autocesta pod koncesiju, rekao je Polančec.

Istaknuo je kako tabu ne smije biti niti rasprava o učincima mirovinske reforme i mogućim izmjenama u mirovinskom sustavu.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević ocijenio je pak kako će jedan od učinaka sadašnje gospodarske krize biti uspostava novog svjetskog poretka, nakon 30-godišnjeg razdoblja globalnog liberalizma, koji sada završava.

Iz tog procesa, kazao je, nisu isključene niti male zemlje poput Hrvatske, koja će u tom novom poretku morati pronaći svoje mjesto.

Pritom Vidošević kao najveći problem Hrvatske ne vidi "niti u 35 milijardi eura vanjskog duga, niti u deficitu platne bilance, niti u nerestrukturiranim dijelovima javnog sektora, niti u Sloveniji, niti u topničkim dnevnicima".

Smatra kako su to sve izvedenice iz temeljnog problema, a taj je - kazao je Vidošević - "da hrvatski građani moraju promijeniti svoj stav, odnosno kult raspodjele zamijeniti kultom rada", kako bi stvorili zemlju etike "u kojoj se plješće onima koji prodaju svoju robu po svijetu, a ne onima koji krvavo zarađenu kunu troše na jahte, ljetovanja i zimovanja".