POSLOVNI REZULTATI

MOL s Inom povećao dobit na 484 milijuna dolara

15.02.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Neto dobit mađarske naftne i plinske grupe MOL poskočila je u četvrtom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama nafte, pokazalo je MOL-ovo poslovno izvješće objavljeno u ponedjeljak na tvrtkinim internetskim stranicama

Kompanija je u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine ostvarila neto dobit u visini 33 milijarde forinti (162 milijuna američkih dolara), što je 79 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Operativna dobit uvećana je 18 posto i iznosila je 62,9 milijardi forinti (310 milijuna dolara). U gotovo istom postotku uvećani su i neto prihodi od prodaje, koji su dosegnuli 1.177,1 milijardu forinti (5,8 milijardi dolara).

U cijeloj prošloj godini neto dobit MOL grupe uvećana je za šest posto u odnosu na 2009. i iznosila je 100,8 milijardi forinti (484 milijuna dolara). Operativna dobit MOL-a u 2010. povećana je za četiri posto i iznosila je 240,6 milijardi forinti (1,2 milijarde dolara).

Neto prihodi od prodaje porasli su za 32 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 4.297 milijardi forinti (20,6 milijardi dolara). Pritom u MOL-u napominju da rezultati za 2010. uključuju hrvatsku naftnu i plinsku tvrtku Inu u potpunosti, dok su za 2009. Inini rezultati bili uzeti u obzir samo u drugom polugodištu.

'U prvoj financijskoj godini u kojoj smo objedinili rezultate s Inom, integracija je podignuta na višu razinu, što se zajedno s efektima prethodnih ulaganja i nastavljenim nastojanjima u smjeru efikasnijeg poslovanja već odrazilo u poboljšanom doprinosu. Želimo nastaviti poboljšavati efikasnost ukupnog poslovanja i kvalitetu imovine i istražiti sve sinergije u integriranom poslovanju, budući da prošireni portfelj pruža mogućnost za daljnji organski rast', kazao je u priopćenju predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi

U cijeloj prošloj godini operativna dobit bez posebnih stavki u segmentu istraživanja i proizvodnje porasla je za 80 posto na 260,5 milijardi forinti, ponajprije zahvaljujući povećanoj međunarodnoj proizvodnji i višoj prosječnoj cijeni ugljikovodika, ističe se u priopćenju.

Napominje se također i kako je hrvatsko poslovanje s plinom ponovno bilježilo gubitak u 2010, iako nešto manji nego u prethodnoj godini.

'Na temelju ugovora o plinskom poslovanju koji su Vlada Republike Hrvatske i MOL potpisali 30. siječnja 2009. i dopunili 16. prosinca iste godine, hrvatska Vlada trebala je preuzeti Inino poslovanje s trgovinom plinom prije 1. prosinca je 2010. Budući da to nije učinjeno i da nastavljeni pregovori ne nagovješćuju mogućnost izmjene planiranih datuma, aktivnost više ne udovoljava kriterijima o obustavljenim operacijama. Stoga su imovina, obveze, prihodi i troškovi uključeni u stavku tekućih poslova u segmentu za istraživanje i proizvodnju', ističe se u priopćenju.

Ulaganja MOL grupe smanjena su u prošloj godini za 13 posto u odnosu na 2009. i iznosila su 332 milijarde forinti, uključujući 106,2 milijarde forinti koje se odnose na Inu, ističu u MOL-u.

'Ulaganja su bila fokusirana na projekte rasta, poput razvoja polja u Siriji i na Jadranu u segmentu istraživanja, te modernizacije rafinerije u Rijeci u segmentu rafinerijskog poslovanja, kao i hrvatskog prekograničnog cjevovoda u segmentu plina i električne struje', navodi se uz ostalo u priopćenju.