RADNICIMA OSIGURANE PLAĆE

Kreće novi krug prodaje Dalmacijavina

11.02.2011 u 12:33

Bionic
Reading

Vlada će idućeg tjedna donijeti odluku o raspisivanju natječaja za privatizaciju splitskog Dalmacijavina te osigurati sredstva za isplatu dviju zaostalih plaća, izjavio je nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević

Napokon su s Državnim odvjetništvom raščišćene sve dvojbe oko pogona Dalmacijavina u splitskoj trajketnoj luci, jer je riječ o dijelu nekretnine na pomorskom dobru, pa će Vlada vjerojatno 21. veljače raspisati natječaj za treći krug privatizacije, rekao je Matijašević.

Također će se idućeg tjedna osigurati dvije zaostale plaće za 430 radnika kojima Dalmacijavino trenutno duguje po četiri plaće. Sve zaostale plaće bit će isplaćene do završetka preseljenja pogona Dalmacijavina iz trajektne u sjevernu luku, a krajnji rok je sedam dana prije završetka natječaja za privatizaciju koji će trajati 60 dana, najavio je Matijašević.

Radovi na preseljenju pogona u sjevernu luku privremeno su obustavljeni radničkim štrajkom koji je započeo prekjučer. Nezavisni sindikat Dalmacijavina prekinut će štrajk nakon što Vlada donese odluku o raspisivanju natječaja za privatizaciju, dodao je Matijašević.

Na današnjem sastanku također je dogovoreno da će se pronaći sredstava u iznosu od oko milijun kuna za isplatu otpremnina 24-ici radnika koji su sporazumno otišli iz Dalmacijavina.

Unatoč nizu štrajkova u posljednjih godinu dana, uzrokovanih problemima s privatizacijom i neisplatama plaća, Dalmacijavino je uspijevalo solidno poslovati, pa trenutno ima ugovorenih poslova za oko 500.000 eura. Zato im država mora omogućiti nastavaka rada i dok traje natječaj i preseljenje na novu lokaciju, naglašava Matijašević.