HRVATSKI TALENT

'Otjerali smo sve ozbiljne ulagače iz energetike'

Bionic
Reading

Hrvatska je svojom energetskom politikom otjerala prave privatne investitore, a ostali su nam mahom mešetari tvrdi Ranko Goić, predstojnik Zavoda za elektroenergetiku sa splitskog FESB-a i savjetnik za obnovljive izvore energije, piše Poslovni dnevnik

On je samo jedan od onih koji su se u praksi susreli s problemima koje je u Poslovnom dnevniku otkrio Saša Lončar, vlasnik četvrtine HG Spota, prisiljen da odustane od ulaganja u solarne elektrane u Dalmaciji.

'Kroz moj je ured u posljednje tri godine prošlo stotinjak privatnih ulagača, a u Hrvatskoj se zadržalo njih dvadesetak i to mahom mešetara koji nemaju novac ni za projektnu dokumentaciju ni za gradnju', kaže Goić.

Krešimir Štih iz Zajednice obnovljivih izvora energije pri HGK kaže da je ključan problem u regulativi. 'Zakon je složen tako da vam na svakom koraku projekt elektrane na obnovljivi izvor energije zapne pa makar i na najbanalnijim stvarima', pojašnjava Štih za Poslovni dnevnik

Dodaje da samo na energetsko odobrenje, koje izdaje HEP, čeka 91 mala hidroelektrana ukupne snage 196 MW i 61 solarna elektrana ukupne snage 43MW. I Štih naglašava da neki projekti koji imaju suglasnost stoje jer ulagači nemaju novca za njihovu realizaciju.