OBITELJSKA POSLA

Ministrica Dalić blagoslovila imenovanje supruga u Upravu Ine

08.02.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Prema tzv. Polančecovoj izmjeni i dopuni ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnose na Inu, hrvatske predstavnike u Upravu nominira odnosno predlaže Vlada, u kojoj sad sjedi ministrica Marina Dalić, a njezin će glas omogućiti da njezin suprug Niko Dalić sjedne u Upravu Ine, jer Nadzorni odbor mora glasati za prijedlog Vlade

Nadzorni odbor hrvatsko-mađarske naftne kompanije Ina uskoro bi, na temelju prijedloga hrvatske Vlade, trebao potvrditi nove članove Uprave Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Majera, koji bi na tim funkcijama trebali zamijeniti ljude na odlasku - Tomislava Dragičevića, Josipa Petrovića i Dubravka Tkalčića.

Unatoč tvrdnjama Vlade da je riječ o iskusnim stručnjacima neovisnima o politici, s priličnom dozom negativnih komentara primljena je vijest da je jedan od predloženih članova nove Inine Uprave slučajno i suprug aktualne ministrice financija Martine Dalić, piše Business.hr. Sumnjičavost je to veća što je premijerka Jadranka Kosor prije samo koji tjedan najavila da će se politika definitivno povući iz uprava i nadzornih odbora poduzeća u kojima država ima većinski udjel te da će ta mjesta odsad biti prepuštena isključivo ljudima iz struke. No kako temeljem aktualnog dioničkog ugovora između Ine i MOL-a hrvatske članove Uprave bira Vlada, što drugim riječima znači da je i ministrica financija Martina Dalić dizanjem ruke blagoslovila novu funkciju svojega supruga.

Niko Dalić posljednjih nekoliko godina obnaša funkciju direktora Sektora za istraživanje Ina-Naftaplina, Davor Majer na mjesto člana Uprave dolazi s funkcije šefa Inina poslovanja i člana Uprave Tifona, a treći je novoimenovani član Ivan Krešić, aktualni direktor Inine Rafinerije u Rijeci. Predsjednik Inina Nadzornog odbora Davor Štern rekao je da je imena trojice novih članova Uprave već potvrdila Vlada te da bi ih Nadzorni odbor trebao izglasati u sljedećih desetak dana.

Njihovo je potvrđivanje, kako je objasnio Štern, samo formalnost oko koje ne bi trebalo biti većih problema. Podatak o bračnoj vezi novog člana Inine Uprave i aktualne ministrice financija Šternu nije nimalo sporan. 'Njihova je veza isključivo privatne, a nikako poslovne prirode i ja tu ne vidim nikakav sukob interesa', kazao je Štern i dodao kako je nove članove Uprave Vladi zapravo predložio Nadzorni odbor na temelju konzultacija s većim brojem stručnjaka, nastojeći imenovati ljude koji će, kako je objasnio, znanjem i iskustvom unaprijediti poslovanje Ine. Odabrana imena Vlada je samo potvrdila, kako bi i formalno ispunila odredbe dioničkog ugovora u kojem se navodi da hrvatske članove Uprave bira hrvatski državni vrh.

No, kako neslužbeno doznaje Business.hr, bliska povezanost aktualne ministrice financija s jednim od novih članova Uprave Ine nije jedina takva veza koja dovodi u sumnju stvarne namjere Vlade da odustane od političkog upliva na poduzeća u kojima ima većinski paket dionica. Naime, tvrtka za proizvodnju vatrogasnih aparata Pastor, čiji je predsjednik Uprave aktualni potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević, nedavno je osmislila projekt vatrozaštite u Ininoj Rafineriji u Rijeci u kojoj je, podsjetimo, direktor Ivan Krešić, jedan od novoimenovanih članova Uprave, navodno i prijatelj samog Miloševića.