DOGOVOR S HEP-OM

Stečaj Željezare Split je pitanje dana

07.02.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Izgledno je da će stečaj Željezare Split biti pokrenut unutar ovog ili slijedeći tjedan, odnosno najbrže što se može, o čemu je postignuta jedna vrsta dogovora i sa zaposlenicima, a dogovoreno je da stečaj splitske Željezare pokrene Hrvatska elektroprivreda (HEP), izjavio je danas državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i zamjenik člana Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ruđer Friganović.

Friganović je to izjavio odgovarajući na novinarski upit u stanci između otvorenog i zatvorenog dijela današnje sjednici Upravnog odbora HFP-a, koju je po ovlasti predsjednika tog odbora i vodio.

U vezi pokretanja stečaja Željezare Split Friganović je istaknuo i da su u toj Željezari postigli jednu vrsta dogovora i sa zaposlenicima, koji su, kako kaže, sada shvatili da je stanje u toj tvrtki neodrživo te da su i sami tražili da se stečaj što prije pokrene.

Time bi se, objašnjava Friganović, stekli i uvjeti kako bi ta tvrtka i dalje mogla nešto raditi, a sada je već i u situaciji koju je teško kontrolirati s obzirom da nemaju ni energiju pa niti stražarske službe.

U vezi mogućeg pokretanja stečaja Željezare Split iz HEP-a su krajem prošlog tjedna samo kratko odgovorili da je HEP u skladu s općim uvjetima poslovanja pokrenuo mehanizme naplate duga za isporučenu električnu energiju.

Ni oni tada, a ni Friganović danas nisu naznačili koliki su dugovi Željezare spram HEP-a.

Prema zadnjem poslovnom izvješću s Zagrebačke burze Željezara Split imala je ukupna dugovanja nešto malo viša od 400 milijuna kuna, od čega se oko 320 milijuna kuna odnosilo na kratkoročne obveze, a ostalo na dugoročne. Imovina se procjenjuje na oko 270 milijuna kuna, a Željezara ima oko 400 radnika.