BORBA PROTIV VJETRENJAČA

Suosnivač HGspota ulaže u Srbiju umjesto u Dalmaciju

Bionic
Reading

Nakon tri godine propalih sastanaka s lokalnim političarima, birokratskih zavrzlama i destimulirajućih potpora, Saša Lončar, suosnivač i vlasnik četvrtine HGspota, odustao je od Hrvatske i u Srbiji gradi pet hidroelektrana za gotovo 200 milijuna kuna

Riječ je o trima malim hidroelektranama snage od 500 kW do 1,5 MW, koje će se nalaziti u istočnoj Srbiji, u Timočkoj krajini, te četvrtoj kod Valjeva. Za petu, ujedno i najveću, snage 10 MW, tek traži lokaciju. Lončar kaže da će prve dvije elektrane biti u pogonu do kraja iduće godine. Dodaje da je s projektom u Srbiji započeo prije nešto više od godinu i pol, a dovršit će ga do 2020. Sam će, kaže, sa šest milijuna eura graditi četiri manje hidroelektrane, dok će u projekt one veće, koja vrijedi više od 20 milijuna eura, uključiti i partnere.

U razgovoru s novinarom Poslovnog dnevnika Lončar ističe da mu je žao što ulaganje u obnovljive izvore energije nije mogao realizirati u Hrvatskoj. To područje ga je zainteresiralo prije pet godina, a prvotna mu je ideja bila graditi solarne elektrane snage 5 MW u Dalmaciji. Kaže da je pronašao pouzdana dobavljača, istražio potencijalne lokacije, napravio proračune i složio koncept poslovnog plana za nekoliko elektrana. Na kraju je ispalo da je tri godine potratio uzalud. 'Nakon razgovora s lokalnim samoupravama, ljudima iz struke i pokušaja da pribavim dokumentaciju nužnu za realizaciju takvog projekta postalo mi je jasno da je moja solarna priča u Hrvatskoj zapravo bila borba s vjetrenjačama', razočaran je Lončar, koji time potvrđuje raniju izjavu vlasnika Agrokora Ivice Todorića da je bolje investirati u Srbiji nego u Hrvatskoj.

Lončar pojašnjava da je prema njegovu iskustvu u Hrvatskoj teško ili gotovo nemoguće raditi elektrane na alternativne izvore energije. Razloga je, kaže, niz. Prvi je što lokalne samouprave za to nisu zainteresirane. Država k tome cijeli proces nepotrebno birokratizira i navodno dijeli poticaje, za koje Lončar kaže da ih je u praksi nemoguće dobiti.

'Mnogo se govori da želimo privući ulagače, domaće i inozemne, ali u praksi to govore dva, tri političara na vrhu piramide, a na terenu imamo situaciju u kojoj je HEP i dalje čvrsto monopolist, a privatni pothvati u energetici iznimke', tvrdi Lončar. U Srbiji je, kaže Lončar, razina poslovnosti onakva kakva je u zemljama EU, 'tamo me nitko nije tražio da 'podmažem' proces i tamo su lokalni političari jako zainteresirani za investicije'.

Nadalje, Srbija vodi energetsku politiku prema kojoj su tamo ulaganja u obnovljive izvore energije financijski sigurnija nego u Hrvatskoj. Pojašnjava da tamo imaju gotovo neograničene kvote za otkup takve energije, a cijena kWh otkupne struje vezana je za euro.