VLADIN PLAN

Od sredine ožujka privatnici ulaze u škverove?

04.02.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) pozvao je Upravu Brodosplita da povuče odluku o slanju 85 radnika na čekanje zbog nedostatka posla u škveru. Predsjednik SMH Vedran Dragičević zatražio je da se ta odluka odgodi sve dok se ne ukine zabrana ugovaranja novih brodova

'Uprava svojom odlukom samo stvara nepotrebnu nervozu kod radnika. Radnici nisu krivi za nastalo stanje. Tek kad se novi poslovi budu ugovorili može se razmišljati o tome da se određeni dio radnika pošalje kući. Ovako se stvara nesigurnost i dojam da prijeti likvidacija škvera', istaknuo je Dragičević.

Trenutno od 3.300 zaposlenih u Brodosplitu njih tisuću nema posla, a zadnji brod iz knjige narudžbi porinut je 25. siječnja. Splitski škver ne smije ugovarati nove poslove, kao i ostala brodogradilišta, sve dok Europska komisija ne ocijeni plan restrukturiranja.

Iz Ministarstva gospodarstva sindikati su dobili informaciju da će se do 15, najkasnije do 16. veljače ukinuti zabrana ugovaranja brodova za splitski škver, a do sredine ožujka i za preostala brodogradilišta.

'U slučaju da ne dođe do deblokade te krenu natezanja i prevare, poduzet ćemo niz akcija unutar i izvan škvera', zaprijetio je Dragičević.

Nakon 15. ožujka, otkrio je, Ministarstvo gospodarstva se nada da bi krenulo preuzimanje brodogradilišta u režiji privatnika čije su ponude prihvaćene na natječaju. Taj proces bi trajao od pet do šest mjeseci