GRADNJA ZA VLASTITE POTREBE

Predstavljen alternativni model ozdravljenja škverova

03.02.2011 u 14:37

Bionic
Reading

U Europskom domu u Splitu predstavljena je zanimljiva inicijativa koja nudi drukčije opcije i rješenja za hrvatska brodogradilišta. Taj drukčiji model i projekt prije osam mjeseci prezentiran je i Ministarstvu gospodarstva, ali povratne informacije još nema

Navedeni model su javnosti predstavili kapetan Ivan Knezović, čelnik Pomorskog instituta Split dr. Slobodan Beroš i domaćin, predsjednik Europskog pokreta Split mr. Ivo Grga

Ovaj koncept je temeljen na gradnji brodova koji će ploviti pod hrvatskom zastavom s hrvatskom posadom, uz hrvatsko pomorsko osiguranje i financiranje. Po njihovom mišljenju, privatizacija brodogradilišta ide u krivom smjeru, a zahtjevi koje postavlja Europska unija i koji se iznose u javnosti nisu istovjetni.

EU traži gradnju brodova bez subvencija i državne potpore, a ne isključivo promjenu vlasništva ili zatvaranje brodogradilišta.

Projekt predviđa gradnju brodova po tržišnim uvjetima gdje brodogradilišta trebaju biti vlasnici novoizgrađenih brodova i u tom slučaju nikakve državne subvencije i potpore nisu potrebne kao ni bankovne garancije.

Kada bi ovaj model bio prihvaćen, odmah bi se mogla ugovoriti gradnja 10 brodova koje brodogradilišta mogu proizvesti po konkurentnim cijenama. Tip i namjena tih brodova bili bi predstavljeni nakon eventualnog pozitivnog odgovora iz Ministarstva gospodarstva.

Projekt predviđa i bitno veći postotak ugradnje domaće opreme i tehnologije, što u konačnici može dovesti do linearnog povećanja BDP-a u iznosu od 2,8 posto godišnje.