NOVI POTPREDSJEDNIK VLADE

Milošević i dalje tajnovit oko investicija

02.02.2011 u 16:00

Bionic
Reading

'Za Hrvatsku postoji veliki interes ulagača', istaknuo je Domagoj Milošević, potpredsjednik Vlade za investicije na današnjoj konferenciji za novinare

'Mislim da je sada važan trenutak i izazov je velik, a poduzetnici moraju odgovoriti na izazove', naglasio je Milošević, otkrivši da je u utorak održao sastanak sa 27 veleposlanika kojima je prezentirao Vladin katalog javnih i privatnih projekata vrijednih dvjestotinjak milijardi kuna.

Istaknuo je da 'za prvih 10, ali i svih planiranih 30 projekata financijska sredstva ne bi trebala biti problem jer zainteresiranih ne nedostaje, a također su i domaće državne tvrtke koje će sudjelovati u prvim projektima, osigurale dio sredstava'. Ipak, naglasio je da, s obzirom na to da 'postoji niz poziva iz privatnog sektora koji traži novac, privatnici moraju sami pronaći novac, dok im Vlada može ukloniti prepreke, na čemu se i radi'.

Na jučerašnjem sastanku, inače samo jednom od onih stotinjak na kojima je provodio vrijeme posljednjih mjesec dana, Miloševića su diplomati izvijestili o nizu problema s kojima se susreću njihovi investitori u Hrvatskoj vezanih uz, primjerice, sporove države s lokalnim vlastima oko vlasništva ili HEP-a koji traži od investitora da financiraju gradnju trafostanica.

Naglasio je da se radi na ukidanju prepreka ulagačima, a riječ je o poznatim stvarima koje je Vlada već navela prošle godine. Podsjetio je da je 'dosad ukinut sporan ugovor vezan za nove prostorne planove i riješeno pitanje turističkog zemljišta za ulagače koji su kupili hotele, a godinama nisu mogli ulagati na okolnom zemljištu'.

Kazao je da su se 'diplomati žalili na probleme oko odnosa između Hrvatskih šuma i investitora koji ne mogu ostvariti neke koncesije i riješiti probleme oko zemljišta, o vođenju sporova između Republike Hrvatske i jedinica lokalnih samouprava oko vlasništva nad zemljištima te o HEP-u koji u jednom svojem segmentu poslovanja ima odnos s investitorima o ulaganjima u energetsku infrastrukturu, primjerice trafostanice'.

Međutim, nije iznio nikakve posebne ili nove detalje oko Vladinih projekata, tek je najavio da se krajem veljače, nakon dugotrajnog međunarodnog natječaja, očekuje potpisivanje ugovora s jednim velikim svjetskim kontejnerskim operaterom za strateško partnerstvo s Lukom Rijekom.

Kazao je i da je koncesija najbolje rješenje za Zračnu luku Zagreb te dodao da će općenito što se investicija tiče, učiniti sve da spekulantski kapital ne bude dobrodošao.

Što se pak tiče njegovih ranijih izjava, dok još nije imao svoju stolicu u Vladi, da bi trebalo smanjiti PDV, Milošević je kazao da je 'to možda primjerenije pitati ministricu financija'.