NOVA PRILIKA ZA TODORIĆA

Pivovarna Laško prodaje četvrtinu Mercatora

01.02.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL) donio je odluku o raspisivanju javnog natječaja za prodaju 23,34 postotnog udjela te kompanije u najvećem slovenskom trgovačkom lancu Mercator, objavili su u utorak slovenski mediji.

Prodaja dionica Mercatora dio je plana u ovoj godini u kojoj bi PL, osim Mercatorovih dionica, prodao i vlasničke udjele u novinskim kućama Delo i Večer, te u industriji pića Fructal, navodi u utorak poslovni dnevnik Finance.

U slučaju prodaje svih spomenutih dionica dug PL-a bankama ove bi se godine smanjio na oko 160 milijuna eura. Ljubljanski dnevnik list Dnevnik navodi da je PL proteklih mjeseci pregovarao o prodaji Mercatorovih dionica financijskom fondu MID Europa, ali da nije došlo do dogovora. Slovenske banke, koje također raspolažu znatnim udjelom u PL-u, ali i u Mercatoru, podržavaju plan za koji se zalaže nova uprava nakon što je iz PL-a lani otišao dotadašnji direktor Boško Šrot zbog problema u servisiranju svog duga prema bankama od kojih je proteklih godina uzimao kredite za tzv. menadžersku privatizaciju. S druge strane banke se boje da bi Mercator, najveća slovenska trgovačka tvrtka, ponovo mogla postati "meta" konkurencije, odnosno da bi je pokušala preuzeti neka od konkurentskih tvrtki.

PL je dionice Mercatora u prvoj polovici prošle godine ponudio interesentima u okviru prikupljanja ponuda ponuda na koju se javio i Agrokor. Prema tadašnjim navodima slovenskih medija, Agrokorova obvezujuća ponuda nije prihvaćena zbog procjene da bi ulazak velikog regionalnog "igrača" iz susjedne države na slovensko tržište mogao naštetiti nacionalnim interesima i slovenskoj prehrambeno-prerađivačkoj industriji čiji je Mercator najveći kupac.