ZADNJA RUNDA ZA SPLITSKI ŠKVER

Može li miš progutati i spasiti slona?

31.01.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Najveće domaće brodogradilište, splitski Brodosplit trenutno je bez posla jer je knjiga narudžbi prazna. Velik broj radnika je na prisilnom godišnjem odmoru. Njihova sudbina sad je u rukama briselskih birokrata koji će odlučiti hoće li se škver privatizirati ili odlazi u stečaj

U današnjem Večernjem listu izašla je vijest da je Brodosplit spašen i da će samoborska tvornica vijaka DIV postati njegov novi vlasnik. Sve se temelji na neslužbenim izvorima iz Vlade.

Vijest je pomalo zbunjujuća, jer o splitskom škveru, kao i o svim ostalim brodogradilištima koja se privatiziraju, više ne odlučuju Banski dvori, već Europska komisija. Povrh toga, članovi Komisije još nisu ni bacili pogled na dorađeni plan restrukturiranja Brodosplita koji je predao DIV.

'Kako smo obaviješteni, ovaj tjedan Europska komisija bi trebala protresti dopunjenu ponudu, a konačna odluka bi bila za nekoliko tjedana. Ništa nam drugo nije poznato', kaže za tportal Joško Franjić, povjerenik Sindikata metalaca u splitskom škveru.

I da se u konačnici vijest iz Večernjaka pokaže točnom, Franjić s velikom skepsom gleda na samoborskog proizvođača vijaka kao na spasitelja. On, kao i većina radnika, kaže, smatra da je DIV premala i nedovoljno financijski snažna tvrtka da izvuče Brodosplit iz problema.

'Oni dosad nisu dali čvrsta jamstva koja bi garantirala dugoročnu opstojnost brodogradilišta. Vlada inzistira na njima jer će tako kupiti vrijeme i otvoriti vrata ulasku u EU', ističe Franjić.

Koliki je nesrazmjer između DIV-a i Brodosplita, najbolje se vidi iz njihovih prihoda. Splitski škver je u 2009. imao gotovo dvije milijarde kuna prihoda, dok je samoborska tvrtka, inače lider u svojoj branši, prihodovala nešto više od 200 milijuna kuna.

Osim toga, od tražene 4,2 milijarde kuna za spas brodogradilišta, Samoborci u svojoj ponudi nude svega 50 milijuna kuna realnih sredstava, što jedva pokriva mjesečne plaće u škveru (više od 3.500 zaposlenih) i obaveze prema kooperantima. Ostatak novca za investicije došao bi, najavljuju iz DIV-a, preko, dosad neimenovanih, dobavljača i investicijskih fondova

Sindikalisti, ali i brojni stručnjaci pribojavaju se da će se, ako se privatizacija i provede, za godinu-dvije Brodosplit ponovo naći u problemima. Koliko zbog svog 'slabašnog' vlasnika, toliko i zbog izrazito nepovoljne situacije na brodarskom tržištu.