IDE SE NA JAVNU PONUDU

Vlada povećava temeljni kapital Luke Ploče

28.01.2011 u 09:13

Bionic
Reading

Vlada RH je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice donijela je Odluka o povećanju temeljnog kapitala društva Luka Ploče d.d., Ploče, putem javne ponude, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću

Odlukom se preporuča predstavnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje - imateljima dionica iz portfelja Republike Hrvatske, da na Izvanrednoj glavnoj skupštini Društva glasuju za donošenje Odluke o povećanju temeljnog kapitala Društva putem javne ponude investicijskoj javnosti, na način da se temeljni kapital poveća s postojećeg iznosa od 89.045.600 kuna za iznos do najviše 132.000.000 kuna, na iznos do najviše 221.045.600 kuna, izdavanjem do najviše 330.000 novih redovnih dionica na ime, u nematerijaliziranom obliku, pojedinačne nominalne vrijednosti 400 kuna, bez isključenja prava prvenstva postojećim dioničarima.

Raspon cijena i konačna cijena po kojoj će se izvršiti upis dionica odredit će se prema iskazanom interesu potencijalnih investitora, sukladno najboljim tržišnim praksama, a u svrhu optimalizacije prikupljanja kapitalnih sredstava potrebnih za dokapitalizaciju Društva.

Također, navodi se u priopćenju, Vlada RH je donijela Odluku o načinu prodaje, cijeni i uvjetima prodaje dionica društva Luka Ploče d.d., Ploče, radnicima Grupe Luka Ploče.

Od prodaje se izuzima 51.771 dionica koje se nalaze u portfelju Hrvatskog fonda za privatizaciju, pojedinačne nominalne vrijednosti od 400 kuna po dionici, ukupne nominalne vrijednosti 20.708.400 kuna, što čini 23,25 posto temeljnog kapitala Društva.

Odlukom se zadužuje HFP da svih 51.771 dionica Društva proda radnicima zaposlenim u Grupi Luka Ploče, po cijeni od 400 kuna, uz uvjete da se kupnja odvija u dva kruga, da u kupnji sudjeluju svih 746 radnika, da broj dionica koje svaki radnik može kupiti ovisi o broju navršenih godina staža, a ukoliko radnici ne iskažu dovoljan interes za kupnju, preostale dionice ostat će u portfelju HFP-a, navodi Vladin Ured za odnose s javnošću.

Također predlaže se Glavnoj skupštini Luke Ploče d.d. opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Ksenije Koščević Čuvalo, Bisreke Šoštarić i Josipa Žderića te temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju njihov ponovni izbor.