AVBERŠEK O KOLEGAMA:

'Oni su nas prevarili! Oni su nas iznevjerili!'

26.01.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Gdje su nestali sindikati? Nakon što su još u studenome prošle godine najavili da će pred Vladu izaći sa svojim programom mjera za izlazak iz krize – 10 sindikalnih zapovjedi - te to još podebljali prijetnjama štrajkovima i demonstracijama, gubi im se svaki trag

U prvi tren čak su postavili točan datum, 22. prosinca, do kad će čekati odgovor Banskih dvora. Ali prosinac je prošao, kao što se bliži i kraj siječnja, a Vlada još uvijek nije dobila nikakav sindikalni program.

Iz sindikalnih redova sad stižu najave da su pri kraju posla a kašnjenje pravdaju zahtjevnošću zadataka kojeg su sami sebi zadali.

'Radimo, radimo… sustavno radimo. Nacrt programa je gotov i sad ćemo ga dati na detaljnu analizu nekolicini nezavisnih ekonomskih stručnjaka. Unutar 15 dana organizirat ćemo okrugle stolove te ga tako predstaviti javnosti. S njim nećemo izaći samo pred Vladu već ćemo ga ponuditi svim političkim akterima', najavljuje Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

Sindikalni dokument zvat će se 'Za društveni i gospodarski oporavak Hrvatske'. U njemu, objašnjava Matijašević, sindikalne središnjice ponudit će svoje odgovore na niz pitanja, kao što su: politika plaća, reforma mirovinskog sustava, reforma poljoprivrede, reforma izbornog sustava i dr.

Što će sindikati učiniti ako ih političari izignoriraju? 'O tom, po tom. Mi imamo načina kako ćemo odgovoriti ali ne želim govoriti o prosvjedima i štrajkovima jer vi novinari to odmah stavite u naslov', odgovara Matijašević.

Njegova retorika mnogo je blaža od one iz studenoga prošle godine kad su sindikalisti još na 'dopingu' 700.000 potpisa građana za referendum o Zakonu o radu najavljivali juriš na Banske dvore ako premijerka Jadranka Kosor ne prihvati njihove zahtjeve.

Upozorava na to i Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH), koja je, sama kaže, ljuta i ogorčena na vođe sindikalnih središnjica. Njezin sindikat pod kapom je Matice hrvatskih sindikata na čijem je čelu Vilim Ribić

'Imali su sve u svojim rukama. Zajedništvo građana i sindikata, i sve su to bacili u vjetar! Oni su nas prevarili! Oni su nas iznevjerili! Nije ni čudo da se sve više članova sindikata ispisuje', kaže Avberšek.

Ona smatra da je totalno promašeno sad organizirati okrugle stolove i raspravljati o velikim temama jer građani očekuju od sindikata reakciju na konkretne probleme – rast cijena, nezaposlenost, privatizaciju zdravstva.

'Zadatak sindikata je da osluškuje, kritizira, daje ideje i da je aktivno uključen u sadašnjicu. Naši čelnici mrtvi-hladni šute i razmišljaju o okruglim stolovima! Neka se ugledaju na slovenske kolege koji su se zajedno s građanima digli na noge zbog smanjivanja plaća i mirovinske reforme a nisu trčali na konzultacije s Vladom!', poručuje svojim šefovima Avberšek.