PLAĆEN DIO DUGA

Grad povukao zahtjev za stečaj Hotela Novi

26.01.2011 u 09:13

Bionic
Reading

Prethodni postupak za otvaranje stečaja nad hotelskim poduzećem Hoteli Novi iz Novog Vinodolskog obustavljen je na Trgovačkom sudu u Rijeci zbog odluke vjerovnika, komunalnog poduzeća Ivanj, da povuče prijedlog za pokretanjem stečaja, potvrdio je predsjednik riječkog Trgovačkog suda Miljenko Kurobasa

Plaćen dio duga Gradu

Kako piše Poslovni dnevnik, stečaj je izbjegnut jer su Hoteli Novi platili dio duga Gradu. 'Nećemo u stečaj jer smo na račun gradske komunalne tvrtke Ivanj uplatili 1,14 milijuna kuna', izjavio je Širola, dodajući da je novac namaknut od hladnog pogona te mase za plaće.

'Nije jasno zašto bi Grad uništio tvrtku koja mu je u pet godina donijela 180 milijuna kuna prihoda i zaposlila ljude', ističe Širola, potvrdivši da radnicima Hotela Novi duguje dvije plaće, što se planira 'prebiti' tijekom zime.

Gradsko komunalno trgovačko društvo Ivanj d.o.o. iz Novog Vinodolskog povuklo je prijedlog za pokretanjem stečaja nad dužnikom Hoteli Novi na prvom ročištu održanom zbog utvrđivanja uvjeta za otvaranje postupka kojim je danas pri Trgovačkom sudu u Rijeci predsjedala sutkinja Ljiljana Ugrin, kazao je na telefonski upit predsjednik riječkog Trgovačkog suda Miljenko Kurobasa.

Trgovačkom sudu u Rijeci tijekom prosinca prošle godine podneseno je dvadesetak prijedloga za pokretanje stečajnog postupka nad hotelskim poduzećem Hoteli Novi zbog neplaćenih dugovanja Gradu Novi Vinodolski, komunalnim društvima, Turističkoj zajednici i zaposlenicima tvrtke.

Hoteli Novi iz Novog Vinodolskog, u čijem se sastavu nalaze Hoteli Novi d.d. i Hoteli Novi d.o.o. (potonja tvrtka upravlja luksuznim turističkim kompleksom Novi Spa Hotels & Resort), u vlasništvu su Brune Orešara i Gordana Širole. Od 2005. do danas, Novom Vinodolskom duguju 4,5 milijuna kuna za komunalnu naknadu, a ako se tomu pridodaju neplaćene obaveze komunalnim poduzećima i neisplaćene boravišne pristojbe Turističkoj zajednici, ukupan iznos bez zateznih kamata premašuje 11 milijuna kuna.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković na telefonski je upit prije nekoliko dana potvrdio da je Grad podnio prijedlog za pokretanje stečaja nakon što se Uprava hotelskog poduzeća oglušila na dogovor o obročnoj otplati duga postignut početkom studenog. Prema dogovoru, do 8. studenog 2010. trebala je biti podmirena prva rata u iznosu od 1,2 milijuna kuna, a preostali dio duga trebao je biti otplaćivan u obrocima.