NAKON OSAM GODINA ČEKANJA

U veljači kreće natječaj za Brijune rivijeru

Bionic
Reading

U veljači kreće završni natječaj za odabir investitora za projekt Brijuni rivijera. U natječaj neće ući najveća lokacija projekta poluotok Muzil, piše Poslovni dnevnik

'Budući da su ostvareni svi preduvjeti za tri od četiri lokacije projekta Brijuni rivijera, može se očekivati da će se već u veljači raspisati završni natječaj za odabir investitora. U natječaj zasad, doduše, neće ići poluotok Muzil, ujedno i najveća lokacija projekta, jer se još čeka prostorni plan Grada Pule koji bi trebao biti dovršen tijekom ove godine. No, to nije prepreka da se krene u realizaciju i pronađu investitori za druge dijelove projekta', tvrdi Ratomir Ivičić, direktor tvrtke Brijuni rivijera.

Pretvaranje brijunskog otočja i okolnog priobalja u turističku meku najjači je Vladin investicijski projekt u sektoru turizma čija se realizacija čeka već gotovo osam godina.

Ukupan projekt, čiji su nositelji Vlada i Istarska županija, vrijedan je ukupno 895 milijuna eura, a za uključivanje u projekt interes je svojedobno pokazalo tridesetak investitora, dok ih je 15 prošlo u prvom krugu pozivnog natječaja provedenog 2007. godine.

Za ulaganje je tada bilo zainteresirano nekoliko međunarodnih investitora poput američkog Rosen Partnersa i britanske tvrtke Cubus Lux te Orco Property Grupe, a među domaćim investitorima bili su Ingra, Valamar grupa, varaždinska Fima Validus te Importanne, piše Poslovni dnevnik.

Zbog administrativnih prepreka i političkih nesuglasica natječaj iz 2007. nije proveden. Lokacije koje ulaze u Brijuni rivijeru su Pineta u općini Fažana, Hidrobaza u Puli, Otok Sv. Katarine - Mulimenti u Puli te poluotok Muzil u Puli.

U realizaciju sada kreće zapravo manji dio projekta, jer je procijenjena vrijednost prve tri lokacije oko 350 milijuna eura. Naime, u realizaciju zasad još uvijek neće ići poluotok Muzil koji nosi najveću vrijednost projekta u iznosu većem od 500 milijuna eura