MMF O SVJETSKOM GOSPODARSTVU

Oporavak brži nego što se očekivalo

25.01.2011 u 09:07

Bionic
Reading

Oporavak svjetskog gospodarstva nastavlja se neujednačenim tempom i brži je nego što se očekivalo, zaključuje Međunarodni monetarni fond u utorak u najnovijim ažuriranim prognozama za svjetsko gospodarstvo.

Tako u MMF-u sada očekuju da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti po stopi od 4,4 posto, nasuprot 4,2 posto prognoziranih u redovnom jesenjem izvješću.

Prognoza za iduću godinu potvrđena je na 4,5 posto.

U MMF-u očekuju i nešto brži rast razvijenih gospodarstava u ovoj godini, po stopi od 2,5 posto, u odnosu na dosad očekivanih 2,2 posto. Istu stopu rasta ta bi skupina zemalja trebala ostvariti i u idućoj godini, čime je blago snižena listopadska prognoza od 2,6 posto.

SAD bi pak trebao ove godine ostvariti znatno brži rast no što su u MMF-u dosad očekivali, po stopi od 3,0 posto. U listopadu se za SAD prognozirala stopa rasta od 2,3 posto. Ujedno je snižena prognoza za iduću godinu, na 2,7 posto.

Prognoze za eurozonu uglavnom su potvrđene na 1,5 posto u ovoj, te 1,7 posto u idućoj godini.

Među najvećim gospodarstavima eurozone, MMF je tek blago povisio prognozu njemačkog gospodarskog rasta u ovoj godini, na 2,2 posto.

Prognoza ovogodišnjeg španjolskog gospodarskog rasta snižena je pak za 0,1 postotni bod, na 0,6 posto. Snižena je i ona za iduću godinu, na 1,5 posto, s 1,8 posto prognoziranih u listopadu.

Gospodarstva u nastajanju i ona u razvoju trebala bi pak ove i iduće godine porasti po stopi od 6,5 posto, uglavnom u skladu s jesenjim prognozama.

Znatno je pak podignuta ovogodišnja prognoza za srednju i istočnu Europu, na 3,6 posto, u odnosu na 3,1 posto prognoziranih u listopadu. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 4,0 posto, čime je MMF povisio listopadsku prognozu za 0,2 postotna boda.

Prognoze za Indiju i Kinu potvrđene su na 9,6, odnosno 8,4 posto u ovoj, te 9,5 i 8,0 posto u idućoj godini.

Oporavak se nastavlja neujednačenim tempom, zaključuje MMF. "U razvijenim gospodarstvima aktivnosti su usporile manje nego što se očekivalo, ali rast je i dalje prigušen", ističe se u priopćenju.

"U brojnim gospodarstvima u nastajanju aktivnosti pak nastavljaju bilježiti snažan rast, pojavljuju se inflatorni pritisci i znakovi pregrijavanja", zaključuje MMF u najnovijim prognozama.

Kako bi se zaštitio snažan oporavak, nužne su hitne i opsežne mjere prevladavanja dužničkih i financijskih problema u eurozoni, a razvijena gospodarstva moraju voditi računa i o otklanjanju fiskalanih neravnoteža i sređivanju stanja u financijskim sustavima.

Ključna gospodarstva u nastajanju moraju pak kočiti inflatorne pritiske, preporučuju u MMF-u.