MINUS OD 185 MIL. EURA

Enorman gubitak Nove Ljubljanske banke

24.01.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Najveća slovenska banka, Nova Ljubljanska banka (NLB), u prošloj je godini znatno povećala svoj gubitak, na 185 milijuna eura, a razlog su sve veće rezervacije i otpisi slabih potraživanja, navode slovenski mediji.

Kako je u ponedjeljak, pozivajući se na neslužbene informacije, objavio slovenski poslovni dnevnik "Finance", Nova Ljubljanska banka u prošloj je godini zabilježila gubitak od 185 milijuna eura, znatno više nego u 2009. kada je njen gubitak u Sloveniji iznosio 23,6 milijuna eura, a 85,9 milijuna na razini cijele međunarodne skupine NLB-a.

Zbog većih rezervacija, koje je zbog dodatnog slabljenja njihovih kreditnih portfelja odredila slovenska središnja banka, lani su, navode "Finance", negativan rezultat poslovanja zabilježile u Sloveniji i Hypo banka, KD banka, Bawag i Sparkasse, dok su s dobitkom poslovale Unicredito, NKBM i Abanka.

Nova Ljubljanska banka (NLB) zauzima 30-postotni udio na slovenskom financijskom tržištu, a zajedno s Bankom Celje, čiji je jedini vlasnik, i 35 posto.

Budući da je pretežiti vlasnik NLB-a država, slovenska vlada donijela je nedavno odluku o dokapitalizaciji NLB-a u dva kruga koja bi trebala uslijediti u veljači i ožujku, a cijenu dokapitalizacijskih dionica trebao bi utvrditi nadzorni odbor banke početkom veljače.

Slovenska vlada želi konsolidirati svoj vlasnički udio u toj banci otkupom dionica manjih dioničara, a o načinu dokapitalizacije pregovara i s belgijskom skupinom KBC kao drugim najvećim vlasnikom koji ima 30 posto dionica NLB-a.

Zbog namjera KBC-a, koji već dugo najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u NLB-u, slovenska vlada razmišlja o novom strateškom partneru s kojim bi odnose u najvećoj slovenskoj banci uredila dioničarskim ugovorom koji ne bi isključio mogućnost prodaje većinskog udjela stranom partneru, uz osiguranje utjecaja države na glavne poslovne odluke.