VJETROELEKTRANA

Končar krenuo u projekt Pometeno brdo

24.01.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Tvrtka Končar Elektroindustrija obilježila je danas 90. godina rada i tom je prigodom u prisustvu premijerke Jadranke Kosor potpisan sporazum sa Zagrebačkom bankom i HBOR-om o suradnji na projektu izgradnje vjetroelektrane Pometeno brdo

Vjetroelektranu na Pometenom brdu kraj Dugopolja sačinjavat će 15 vjetroagregata, snage od po jednog magavata (MW) i jedan agregat snage 2,5 MW, ukupna investicija vrijedna je 252 milijuna kuna, a završetak je planiran do kraja iduće godine.

Društva unutar Grupe Končar do sada su u razvoj vjetroagregata i vjetroelektrane uložila 80 milijuna kuna

Končar proizvodi najveći dio opreme, a zajedno s drugim domaćim tvrtkama, ukupan udio hrvatskih tvrtki u izgradnji vjetroelektrane prelazi 72 posto s realnom tendencijom daljnjeg smanjena uvoznih komponenti, rečeno je.

Predsjednik Uprave Končar EI Darinko Bago istaknuo je kako Končar izvozi u više od 60 zemalja svijeta, a od osnutka do danas ukupni je izvoz te tvrtke iznosio 6,7 milijardi američkih dolara.

Usprkos padu prodaje u prošloj i pretprošloj godini ostvarili smo planirane ciljeve, u ovoj se godini planira rast od četiri posto, a u 2012. od sedam posto, rekao je Bago ističući da Končar intenzivno ulaže u razvoj tehnologija i proizvoda te planira sudjelovati u energetskim projektima u zemlji.

Premijerka Kosor kazala je kako je puna optimizma za ono što nas očekuje te kako se uz nešto malo više zajedništva u Hrvatskoj može puno toga.

Ovo je godina u kojoj izlazimo iz krize i to je godina u kojoj će se okrenuti jedna nova stranica, rekla je Kosor poručujući kako 2011. godina mora biti iskorištena u gospodarskom smislu.

Podsjetila je da je predstavljeno 30-tak velikih investicijskih projekata vrijednih 14 milijardi eura te kako vjeruje da će se dobar dio tih projekata ove godine staviti u visoku fazu realizacije.

Istaknula je kako je gospodarstvo središnja tema rada Vlade i radi se na tome da se poduzetnicima olakša posao, investiranje i da se 'širom otvore vrata onima koji žele ulagati u Hrvatsku'.

Kosor je istaknula i nekoliko pozitivnih gospodarskih pokazatelja s kojima se ušlo u 2011. te podsjetila da je nakon šest tromjesečja, u kojima je bilježen pad BDP-a, u trećem tromjesečju prošle godine zabilježen rast.

'To je mali, skroman rast od 0,2 posto, ali je ipak pokazatelj da su se stvari pokrenule i uvjerena sam da, ako budemo jednako odlučni, ako se budemo svi, slikovito rečeno, držali za ruke oko onoga što nam je zajedničko u Hrvatskoj, onda će taj rast biti i veći. Mi smo ga za ovu godinu planirali 1,5 posto, ali vjerujem da može biti i veći ako investicije snažnije krenu, ako budemo dovoljno odlučni da provodimo u potpunosti gospodarskog oporavka', kazala je.

Podsjetila je da je Vlada dosta učinila na smanjivanju neporeznih davanja, smanjivanju troškova državne administracije te da je donijeta odluka o zamrzavanje rashoda proračuna u 2011. i 2012., donesen je Zakon o fiskalnoj odgovornosti

Sve to učinjeno je kako bi gospodarstvo lakše disalo, kazala je i poručila kako su spremni i dalje slušati što gospodarstvenici i izvoznici govore i to mijenjati kako bi im se olakšalo poslovanje.