NEMA SPASA ZA OREŠARA I ŠIROLU

Grad i radnici pokrenuli stečaj Hotela Novi

23.01.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Trgovačkom sudu u Rijeci podneseno je dvadesetak prijedloga za pokretanje stečajnog postupka nad hotelskim poduzećem Hoteli Novi zbog neplaćenih dugovanja Gradu Novi Vinodolski, komunalnim društvima, Turističkoj zajednici i zaposlenicima tvrtke, potvrdio je gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković

Hotelsko poduzeće Hoteli Novi iz Novog Vindodolskog, u čijem se sastavu nalaze Hoteli Novi d.d. i Hoteli Novi d.o.o. (potonja tvrtka upravlja luksuznim turističkim kompleksom Novi Spa Hotels & Resort), u vlasništvu su bivšeg tenisača i sparing partnera Franje Tuđmana 90-ih godina Brune Orešara i njegova prijatelja arhitekta Gordana Širole, a prema Gradu Novi Vinodolski od 2005. do danas nagomilalo je dug od 4,5 milijuna kuna za komunalnu naknadu; ako se tomu pridodaju neplaćene obveze komunalnim poduzećima i neisplaćene boravišne pristojbe Turističkoj zajednici, ukupan iznos bez zateznih kamata premašuje 11 milijuna kuna.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković na telefonski je upit potvrdio da je Grad prijedlog za pokretanje stečaja podnio još u prosincu 2010, nakon što se uprava hotelskog poduzeća oglušila o dogovor o obročnoj otplati duga postignut početkom studenoga.

'Poduzeće Hoteli Novi tražilo je obročnu otplatu, a na sjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog u studenom utvrđena je i dinamika iste. Prema dogovoru, do 8. studenoga je trebala biti podmirena prva rata u iznosu od 1,2 milijuna kuna, a preostali dio duga trebao je biti otplaćivan u obrocima.

Međutim, Hoteli Novi nisu ispoštovali dogovor, zbog čega je s upravom tvrtke ovog utorka održan ponovni sastanak. Grad ne inzistira na cjelokupnom izmirenju duga, već na dinamici otplate', objasnio je Butković.

Butković tvrdi da je tijekom prosinca riječkom Trgovačkom sudu podneseno još dvadesetak samostalnih prijedloga za pokretanje stečaja, među kojima su i zaposlenici nekoliko tvrtki u sastavu Hotela Novi. Razlog tomu je činjenica da doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje radnicima nisu uplaćivani dvije godine