EKONOMIST ANTE BABIĆ

'Ministrica Dalić tražit će veću stopu PDV-a!'

19.01.2011 u 14:08

Bionic
Reading

Prema najavama premijerke Jadranke Kosor, njezini novi ljudi u Vladi uskoro bi mogli izaći sa svježim idejama i novim mjerama za brži gospodarski oporavak

O čemu bi točno moglo biti riječ, raspravili smo s trojicom naših eminentnih ekonomskih analitičara. Svi oni jako su skeptični prema tome da će ministrica financija Martina Dalić ili potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević

bilo što promijeniti.

Nitko ne dovodi u sumnju njihovo stručno znanje i želju da nešto naprave, već ukazuju na jednu nepobitnu činjenicu, a to je da od svog Programa gospodarskog opravka, prezentiranog u travnju prošle godine, Vlada nije provela nijednu važniju mjeru. Pa se pitaju, zbog čega bi sad bilo nešto drukčije.

'U zadnjih godinu dana, u ekonomskom smislu, Vlada kao da nije postojala. Ništa se nije dogodilo i ništa se nije ostvarilo', kaže Ante Babić, nekadašnji ekonomski savjetnik Banskih dvora. Gotovo isto mišljenje o dosadašnjoj efikasnosti vladajućih imaju i ostala naša dva sugovornika Damir Novotny i Ljubo Jurčić

Međutim, kad je riječ o tome s čime bi nove Kosoričine akvizicije mogle izaći pred javnost, mišljenja se razlikuju.

Babić tako očekuje da će Milošević predstaviti planove koji neće biti ostvarivi, odnosno bit će to popis lijepih želja, velikih investicija koje je nemoguće realizirati u kratkom roku. Dalić bi pak, smatra on, mogla izaći s konkretnijim stvarima jer odlično poznaje stanje državnih financija.

'Kako nema šanse da će u izbornoj godini dirati rashode, jedino joj preostaje okrenuti se prihodima. Ona se i prije zalagala za višu stopu PDV-a, pa se ne bi iznenadio ako predloži da taj porez poraste za jedan, možda čak i dva posto. Ona zna da je trenutna struktura državnih financija neodrživa i da mora pokriti rastući deficit', kaže Babić.

Predsjednik Hrvatskog ekonomskog društva Jurčić ističe da su zbog politike Dalić vezane ruke iako je ona poznata kao ekonomistica koja je za oštriju politiku smanjivanja troškova

'Mislim da će se sve to pretvoriti u izbornu predstavu i pripreme za mogući drugi mandat ove vlade. Ovu godinu će iskoristi kako bi definirala politiku koju će voditi ako pobjede na izborima. Ne očekujem ništa više od toga', ističe Jurčić.

Puno veća očekivanja od ministrice financija ima Novotny koji se prije svega nada rebalansu proračuna i sve drugo, naglašava, bilo bi ispod njegovih očekivanja.

'Rebalansom Vlada mora osigurati sredstva za financiranje ili sufinanciranje najavljenih kapitalnih projekata. Bez toga od njih neće biti ništa. Za to ima prostora jer je proračun prije pet-šest godina bio 80 milijardi kuna, da bi u međuvremenu narastao za 20-30 milijardi kuna, i to prvenstveno zbog raznih subvencija i potpora', kaže Novotny dodajući da i nije baš uvjeren da će se njegove želje i ostvariti.