SAJAM KOJI PRKOSI RECESIJI

Viroexpo privukao stotinjak stranih izlagača

17.01.2011 u 16:13

Bionic
Reading

Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo i ove godine bilježi rast broja izlagača, zastupljenih zemalja i površine na kojoj se održava. Posjet sajmu najavilo je i stotinjak inozemnih izlagača iz ukupno osamnaest država svijeta, među kojima i oni iz Kine, Ukrajine, Indije, Rusije, Turske…

Viroexpo 2011, koji će ove godine biti održan u Virovitici od 21. do 23. siječnja, Virovitičko-podravska županija ugostit će predstavnike iz devetnaest zemalja svijeta, okupiti sedamstotinjak izlagača te uz brojna predavanja eminentnih stručnjaka iz svijeta ekonomije i prigodnim programima županijskom, a i hrvatskom gospodarstvu dati dodatni impuls u njegovu oporavku.

Povijest Viroexpoa

Prvi Viroexpo održan je 1996. i na njemu je izlagalo 37 izlagača. Četiri su imena vezana s njegovim najranijim počecima i njegovim postojanjem; Ivan Slamić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore županijske komore u Virovitici, Milan Vanđura, tajnik HGK te Božidar Jeremić i Krešimir Kovačević. Od 2002.  uvodi se i 'zemlja partner' sajma. Tijekom svoga postojanja prihvatio je oko 20 tisuća posjetitelja. Od prošle, 2010. godine, u kojoj je i premijerka Jadranka Kosor proglašena počasnom građankom Virovitice, generalni mu je pokrovitelj hrvatska Vlada.

Misao je to vodilja organizatora ovogodišnjeg Viroexpa Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Turističke zajednice. Već drugu godinu zaredom generalni je pokrovitelj ovoga sajma hrvatska Vlada i njezina tri ministarstva, a Makedonija je zemlja partner.

'U vrijeme recesije sajmovima u Hrvatskoj i regiji ne cvjetaju ruže. Na primjer, sajam u Pečuhu prestao je postojati, Osječki sajam morao je objediniti četiri manifestacije i mnogi drugi sajmovi u regiji i šire bilježe pad kvalitete i posjećenosti. Viroexpo je poseban po tome što, unatoč svemu tome, bilježi porast po broju izlagača, zastupljenih zemalja i površini na kojoj se održava', rekao je za tportal Milan Vanđura, tajnik Hrvatske gospodarske komore, županijske komore u Virovitici.

Vanđura dodaje kako je, baš zahvaljujući kvalitetno organiziranom sajmu, Virovitica postala odredište brojnih priznatih poduzetnika i ekonomista iz cijeloga svijeta koji u nju sami po sebi nikada ne bi došli. Kaže kako su ove godine smještajni kapaciteti u Virovitici, Slatini, Orahovici pa i u nekim dijelovima Bjelovarsko-bilogorske županije već rezervirani i popunjeni.

Dodatni poticaj razvoju hrvatskoga gospodarstva ogleda se i u spoznaji da je posjet sajmu svoj dolazak najavilo 17 županijskih komora iz cijele Hrvatske, brojna stručna predavanja, posjet delegacije Makedonije od pedesetak utjecajnih gospodarstvenika i političkih uglednika te zemlje. Svoj je posjet najavilo i stotinjak inozemnih izlagača iz ukupno osamnaest država svijeta, među kojima i oni iz Kine, Ukrajine, Indije, Rusije, Turske.

Zanimljivost Sajma ove godine svakako je i najavljena izložba cabrio verzije XD-a, prvoga hrvatskog električnog automobila hrvatske tvrtke Dok-ing.