BORCI ZA KONKURENTNOST KOD JOSIPOVIĆA

'Hoćemo BDP od 30.000 eura po stanovniku do 2025'

13.01.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Izaslanstvo Nacionalnog vijeća za konkurentnost, u kojem su među ostalima bili Ivica Mudrinić, Božo Prka, Ljerka Puljić i Emil Tedeschi, pojačano ministrom Popijačem i sindikalistima, danas je na Pantovčaku predstavilo predsjedniku Josipoviću nacrt Povelje razvoja Republike Hrvatske do 2025. godine

Osnovni nacrt dokumenta predstavio je Ivica Mudrinić, predsjednik NVK, koji smatra da je iznimno važno da se u društvu postigne konsenzus oko zajedničke bolje budućnosti Hrvatske: da do 2025. dosegnemo BDP od 30.000 eura po stanovniku, da bismo se izjednačili s razinom u EU, da udio radno aktivnog stanovništva poraste sa 61 na 75 posto te da poraste postotak visokoobrazovanih sa 20 na 30 posto.

Predsjednik Ivo Josipović je podržao Povelju, naglasivši da se u Hrvatskoj ne cijeni dovoljno rad i poduzetništvo. No ostvarivanje tih ciljeva, zasad vrlo općenitih, jer će finalna verzija Povelje biti predstavljena za desetak dana, za Josipovića predstavlja i 'afirmaciju socijalne države, jer su komplementarni problemi koji utječu na socijalnu pravednost i gospodarski razvoj'.

Josipović kaže da ne možemo biti sigurni da taj dokument neće biti samo lista lijepih želja, ali da će odgovornost o kojoj je i riječ u Povelji 'dovesti do toga da oni koji obećavaju, a ne ostvaruju, nestanu sa scene'. Zato očekuje da će mnoge političke opcije podržati Povelju, a na nižim razinama će se vidjeti koliko su politike komplementarne.

Emilu Tedeschiju
iz Atlantic grupe Povelja je prilika da pokažemo minimum zajedništva: 'Hrvatska je uvijek u nekoj predizbornoj godini. Kao društvo imamo sve potrebne resurse, ljude, znanje i dostupnost kapitala, ali moramo se svi odreći svog komfora da bi nam svima bilo bolje.' Potrebu da 'svatko počisti u svome dvorištu' naglasio je i gost NVK, ministar Đuro Popijač, koji kaže da su to sasvim općeniti načini čiji je cilj podići hrvatski standard i da svi moramo učiniti nešto za to.

O alatima i politikama za podizanje standarda nije bilo riječi, a Josipović je pobrojao samo neke probleme koji su prepreke razvoja, kao što su nekvalitetno pravosuđe ili organizirani kriminal.

Osim članova Vijeća za konkurentnost, gospodarstvenika Ivice Mudrinića, Bože Prke, Emila Tedeschija, Ljerke Puljić, Gorana Radmana, Damira Kuštraka, Branka Grčića i Filipa Filipeca, na Pantovčaku su kao njihovi gosti bili sindikalisti Krešimir Sever, Damir Jakuš i Vilim Ribić te ministar Đuro Popijač. Zanimljivo je da nije bilo novih članova Vlade, Martine Dalić i Domagoja Miloševića, iako Tedeschi smatra da će 'redizajnirana Vlada, zajedno s novom funkcijom potpredsjednika za investicije, biti katalizator za investicije'.