ŠELEBAJ NE ŽELI STEČAJ

'Mene gone, a još 32.000 direktora krši zakon'

07.01.2011 u 11:16

Bionic
Reading

Direktor Validusa Vladimir Šelebaj Sellier, nakon što je Državno odvjetništvo potvrdilo da razmatra podizanje optužnog prijedloga protiv njega, jer nije pokrenuo stečaj, ističe kako se zakon primjenjuje selektivno. Naime, trenutačno je više od 33.000 tvrtki dulje od 60 dana u blokadi, a lani su, prema podacima zaključno sa 21. prosinca, otvorena samo 394 stečajna postupka

Vladimir Šelebaj Sellier vrlo je ambiciozno najavio rješavanje svih dugova Validusa i namire vjerovnika uz izbjegavanje stečaja, nakon čega je za njega došao hladan tuš iz hrvatskog pravosuđa – Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu potvrdilo je da razmatra podizanje optužnog prijedloga zbog nepokretanja stečaja.

Naime, članak 626. Zakona o trgovačkim društvima propisuje da će svatko tko nastupa kao član uprave ili izvršni direktor, a ne zatraži otvaranje stečajnog postupka ako je društvo nesposobno za plaćanje ili je prezaduženo biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora u trajanju do dvije godine. Validus je zbog neplaćanja dugova u blokadi već više od godinu dana. Šelebaj Sallier u ovom je slučaju medijski najpoznatija osoba koja je suočena s progonom pravosudnih organa zbog nepokretanja stečaja koji je zakonski bio dužan pokrenuti ako je tvrtka dulje od 60 dana u blokadi računa zbog neplaćanja svojih obveza.

'Smisao tog zakona je otkloniti opasnost od širenja neplaćanja, a takve opasnosti nema u slučaju Validusa, jer se ne bavimo proizvodnom djelatnošću i nemamo dobavljače pa ne širimo krug vjerovnika', kazao je Šelebaj Sellier za Business.hr, koji vjerovnike pokušava nagovoriti da mu daju rok od maksimalno pet godina kako bi platio dug tvrtke.

Međutim, zakon ne pozna razlikovanje kakvo ističe Šelebaj Sellier pa u svom prvom članku trgovca definira kao svaku pravnu ili fizičku osobu koja samostalno trajno obavlja gospodarsku djelatnost radi ostvarivanja dobiti proizvodnjom, prometom robe ili pružanjem usluga na tržištu. Šelebaj, međutim, inzistira na tome da je zakon neadekvatan u slučaju Validusa i da je njegova imovina veća od dugova. Kako je neslužbeno potvrđeno, u Varaždinu je već obavljen razgovor Šelebaja i inspektora u vezi s njegovim kršenjem zakona zbog kojeg je njegovoj prethodnici u Validusu Marini Bači određena kazna od 17.000 kuna.

'Smatram da zakon mora vrijediti za sve, a ne da se primjenjuje selektivno', kazao je Šelebaj Sellier.

Zadnji podaci Fine i Visokog trgovačkog suda govore da se zakon ipak ne primjenjuje tako strogo i da mnogi direktori ostanu izvan dosega pravosudnog gonjenja. Prema podacima Fine, u Hrvatskoj je do 30. studenoga bilo 33.065 pravnih osoba koje su bile u blokadi više od 60 dana, a podaci Visokog trgovačkog suda pokazuju da su do 21. prosinca 2010. otvorena samo 394 stečajna postupka. Trenutačno se pred trgovačkim sudovima vodi 769 stečajnih postupaka. Dakle, postoji velik nerazmjer između poduzeća koja su pokrenula stečajni postupak i onih koja su to propustila učiniti, iako su ispunila sve zakonske pretpostavke za pokretanje i time riskiraju sankcije zbog nepoštovanja zakonskih odredbi.