ČEKA SE DOZVOLA BRUXELLESA

U Brodosplitu dogovorli gradnju osam brodova?

06.01.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Konačna sudbina splitskog škvera bit će poznata 17. siječnja nakon što Europska komisija donese odluku o hrvatskom prijedlogu da Brodosplit nastavi s proizvodnjom brodova, ali već sada je dogovorena gradnja osam brodova

Čeka se jedino pozitivan odgovor Europske komisije koji bi ujedno značio i spas škvera. Četiri broda isporučila bi se grčkim naručiteljima, a po još dva Jadroplovu i zadarskoj Tankerskoj plovidbi, piše Dalmacija news. Zaposlenici brodogradilišta planirali su izaći na splitsku rivu i velikim prosvjedom upozoriti na Europsku uniju kojoj zamjeraju što im zabranjuje ustavno pravo na rad, no ako odgovor Europske komisije bude pozitivan, prosvjed će biti nepotreban.

'Nama prosvjed nije cilj, jer škveranima u prvom redu treba mir i brodovi, odnosno posao. Politika se previše umiješala u škver. Nikakvo restrukturiranje neće biti potrebno ako nam se ne skine zabrana ugovaranja novih poslova. Što će nam restrukturiranje ako ne gradimo brodove', pita se Zvonko Šegvić, predstavnik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Grci su već kontaktirali sa splitskim brodogradilištem. Zainteresirani su za sklapanje posla izgradnje četiri broda, a jedino što su tražili je potvrda da će se naručeni brodovi zaista završiti i isporučiti. Odluku Europske komisije u Bruxellesu dočekat će državni tajnik za industriju Ruđer Friganović.

'Nakon povratka pregovaračkog tima iz Bruxellesa dat ćemo im vremena još desetak dana da točno vidimo što i kako. Ako se zabrana ugovaranja novih brodova ne skine, neće nam biti druge nego organizirati prosvjed.

Ipak, neke moji kolege ustraju na prosvjedu iako to nije ono što škveranima treba. Mi samo želimo da se svaka politika makne iz škvera barem dok ne ugovorimo brodove', zaključio je Šegvić.