KAKO JE IZVLAČEN NOVAC?

Sunčani Hvar opelješen po HAC-ovom modelu

05.01.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Sudeći po grijesima koje im istražitelji stavljaju na teret, menadžeri Sunčanog Hvara oštetili su tvrtku na sličan način kao što su to učinili njihovi kolege u Hrvatskim autocestama. Ponašali su se kao pijani milijarderi - sklapali štetne ugovore, preplaćivali izvedene radove, pogodovali ortačkim tvrtkama, isplaćivali basnoslovne honorare na račune u inozemstvo… I sve bi to vjerojatno ostalo neprimijećeno da se Sunčani Hvar nije našao pred bankrotom

Iz neslužbenih izvora saznajemo da je istraga usmjerena prema predsjednicima i članovima Uprave Sunčanog Hvara, koji su donosili ključne odluke o poslovanju u proteklih pet godina. U tom razdoblju na čelnom mjestu prodefilirala su četiri menadžera. Od 2005. do 2007. predsjednik Uprave je bio Dragan Lazukić, a naslijedio ga je Jacques Marie Bourgeois, koji je vodio tvrtku do listopada 2009. Nakon ostavke, zamijenio ga je Johan Cornelis, koji se na čelnoj poziciji zadržao svega nekoliko mjeseci. Trenutno je glavni menadžer Dirk Richard Bliek, koji je na funkciji predsjednika Uprave od sredine prošle godine.

Prema optužnici, čelni ljudi Sunčanog Hvara opterećivali su tvrtku neosnovanim troškovima, iako su znali da je prezadužena i da su joj poslovni rezultati negativni. Istražitelji sumnjaju da su menadžeri izvlačili novac iz Sunčanog Hvara u korist Orco grupe. To su radili tako što su sklapali štetne ugovore s tvrtkama povezanim s Orcom, kojima su plaćali nerealno visoke račune za kupljenu robu i usluge.

Prema neslužbenim saznanjima, najsporniji su ugovori o opremanju obnovljenih hotela Amfora i Adriana. Za te poslove u pravilu su angažirane češke tvrtke u suvlasništvu Orco grupe, koje su isporučivale namještaj i opremu loše kvalitete po cijenama daleko višima od tržišnih.

Sumnjivo je i to što su se iste sobe obnavljale dva puta u roku od dvije godine. Spominju se i mnogi neracionalni potezi, poput naručivanja kamena iz Indonezije za gradnju bazena ispred hotela Amfora. Na kraju, umjesto kamena koji nikad nije stigao, ugrađen je domaći brački kamen.

Istraga se pozabavila i utajom poreza i doprinosa u hvarskoj tvrtki. Naime, dio menadžera bio je prijavljen na minimalac, a Orco grupa im je u inozemstvu isplaćivala 'drugi dio' plaće. Novac za takve isplate osiguravao bi se tako što bi Sunčani Hvar sklopio ugovor s nekom marketinškom tvrtkom iz inozemstva, kojoj su izvršene fiktivne isplate.

U dosadašnjem tijeku istrage prikupljeni su dokazi koji terete hvarske menadžere za štetu od 16 milijuna kuna. Po svemu sudeći, to nije i konačna cifra, budući da se kriminalističko istraživanje nastavlja.