ANALITIČARI O 'MINISTRU UTEGU'

Premijerka je spremna na rizik Kalmetina hapšenja?

04.01.2011 u 13:41

Bionic
Reading

S obzirom na intenzitet afera vezanih uz cestogradnju, zbog kojih se ovaj sektor čini kao poligon za najveću pljačku u novijoj hrvatskoj povijesti, je li premijerka Kosor ipak pogriješila što je u rekonstrukciji Vlade poštedjela nedodirljivog ministra Božidra Kalmetu, upitali smo dvojicu političkih analitičara, Davora Gjenera i Višeslava Raosa

Nizu ionako maštovitih načina isisavanja državnih milijardi iz HAC-a, od preskupih signalnih stupića i arheoloških iskapanja, famoznom duplom bojanju tunela, svečanim otvaranjima u režiji Fimi medije, ovih je dana pridodan još jedan,

preplaćivanja WC-a. Hoće li ministar Kalmeta preživjeti ovu količinu afera u resoru za koji je nadležan i može li to biti kobno za premijerku Kosor, upitali smo politologa Davora Gjenera, koji podsjeća na količinu glasova koji HDZ-u pribavljaju dvojica ministara iz 9. jedinice, Božidar Kalmeta i Darko Milinović, pa mu se čini logično što ih je premijerka Kosor zaobišla u nedavnoj rekonstrukciji Vlade.

'Za premijerku Kosor bio bi veliki rizik da je pokušala smijeniti Kalmetu i Milinovića ili jednoga od njih. No činjenica je da u politici pobjeđuje onaj tko je spreman koristiti radikalna sredstava, sjetite se kako je Sander uspio pobijediti Pašalića i dobiti podršku stranke. Problem je što su ta dva ministra članovi predsjedništva stranke, a tamo se donose sve politički važne odluke', kazao je Davor Gjenero za tportal.

Pogriješila je, smatra Gjenero, što nije na vrhuncu svoje popularnosti (od siječnja do ožujka prošle godine) raspisala unutarstranačke izbore, ojačala svoju poziciju i kadrovirala svoj tim ljudi te provela radikalne poteze u Vladi.

'Ona sada nema taj potreban momentum, iako govorka o tome da unutar HDZ-a postoji grupa koja sada želi unutarstranačke izbore, što bi Kosor omogućilo stranačku rekonstrukciju, da oslabi njihovu poziciju', optimističan je po pitanju Kalmetinog odlaska Gjenero.

Podsjeća da se premijerka nije usudila smijeniti Kalmetu ni kada je SDP u Saboru tražio izglasavanje o njegovom povjerenju: 'Doduše Kosor ga tada nije branila, nego je to umjesto nje učinio Milinović. Tada se činilo da bi mogla oslabjeti Kalmetu i prepustiti Milinoviću da bude prvi u toj izbornoj jedinici, ali se prepala nakon što je u intervju za Globus Milinović definirao svoje predsjedničke ambicije. Nema poluge pomoću koje bi oslabila Kalmetu, to je bio samo Milinović, a više se ne usuđuje igrati na tu kartu.'

No da bi afere ipak mogle progutati Kalmetu, slično kao što su već i bivšeg premijera Ivu Sanadera, Gjenero ne odbacuje zbog izlaska na slobodu jednog od osumnjičenih u aferi HAC:

'Ne treba ipak zaboraviti jednu činjenicu - da je Josip Sapunar izašao iz zatvora, znamo što se događalo kada su Ivan Mravak i Mladen Barišić izašli iz zatvora, tu imamo analogiju', zaključio je.

Za Višeslava Raosa, iz Centra za politološka istraživanja, potreba za Kalmetinom smjenom nije sada ništa hitnija nego što je bila ranije.

'USKOK kontinuirano provodi istrage u cestogradnji. Ukoliko je postojala potreba za smjenom ministra Kalmete, ne mislim da ona sada mora biti vezana uz intenzitet istrage. Jasno je da javnost upire prstom u ministra s obzirom na intenzitet tih istraga i razmjere malverzacija u cestogradnji. Pitanje odlaska ili ostanka Kalmete vezano je za unutarnje odnose u HDZ-u, a ne nužno za intenzitet istraga. No, naravno da ih premijerka Kosor budno prati', komentirao je Višeslav Raos za tportal.

No što bi značilo za Kosor da Kalmeta, kojeg je sačuvala u rekonstrukciji, ipak padne kao Sanader? 'Naravno da bi takvo što, eventualno uhićenje, bilo vrlo nepovoljno za Kosor, ali to je rizik s kojim zasigurno računa i na koji je spremna', smatra Raos.