NASTAVAK INVESTICIJA

Polančec s Orcom dogovorio model za Sunčani Hvar

20.02.2009 u 15:11

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec izjavio je u petak u Parizu da je s grupom Orco dogovorio model koji će omogućiti nastavak investicija u Sunčani Hvar

'Imao sam sastanak s predstavnicima Orca i mislim da smo našli model koji ćemo predstaviti sljedeći tjedan. Danas ću osobno nazvati Gradsko vijeće Hvara, otići ću tamo predstaviti im model i nadam se da će im biti prihvatljiv. Na taj način mogli bismo riješiti problem, opstanak Sunčanog Hvara i mogućnost daljnjih investicija i zadovoljiti interese grada', rekao je Polančec u Parizu gdje je sudjelovao na sastanku francuskih i hrvatskih gospodarstvenika.

Hrvatska Vlada je prije više od tri godina sklopila partnerstvo s Orcom.

'Cijelo to vrijeme držimo da je Orco dobar partner, da je puno investirao u Sunčani Hvar. Način na koji se mislilo nastaviti s investicijama bio je izdavanje novih dionica i tako se na burzi trebao prikupiti potrebni kapital, ali nakon pada burzi u Europi i naravno u Hrvatskoj, taj model više nije aktualan', rekao je Polančec u Parizu.

Hvarski gradonačelnik Pierino Bebić u prvoj polovici veljače uputio je pismo čelnicima Orco grupe u kojem ih je optužio da su krivi što je 'nekad najuspješnija otočna tvrtka 'Sunčani Hvar' dovedena do ruba bankrota'.

Bebić se otvorenim pismom usprotivio namjerama čelnika Orco grupe da se proda dio nekretnina Sunčanog Hvara upozorivši da to može uzrokovati bankrot te tvrtke te podsjetio na izjavu predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka da hrvatska Vlada neće dopustiti rasprodaju imovine Sunčanog Hvara.

Naime, početkom veljače Uprava Sunčanog Hvara na Zagrebačkoj je burzi objavila poziv za Skupštinu dioničara na kojoj bi se odlučivalo o raspolaganju nekretninama u vlasništvu tog društva.

Glavnoj je skupštini, najavljenoj za 13. ožujka, predloženo da donese odluku kojom se Uprava Sunčanog Hvara ovlašćuje 'da raspolaže nekretninama u vlasništvu Društva čija vrijednost prelazi 800.000 kuna, u skladu s najboljim interesom Društva'.

Stečajnom dužniku zabranjeno je raspolagati imovinom bez suglasnosti stečajnog suca, izjavio je početkom tjedna predsjednik splitskoga Trgovačkog suda Ivan Bakalić napominjući kako je stečajni sudac tog suda takvu odluku donio nekoliko dana ranije.