PULSKI ULJANIK

Kosor posjetila jedini uspješan hrvatski škver

03.01.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas za posjeta pulskom brodogradilištu Uljaniku kako je činjenica da je Europska komisija ocijenila da to brodogradilište nije u poteškoćama 'velika stvar' i za Istru i cijelu Hrvatsku, a što se tiče ostalih hrvatskih brodogradilišta, rekla je kako će za sva koja imaju potencijalne kupce tražiti najbolja rješenja u dogovoru s Europskom komisijom

Premijerka je rekla novinarima i da je puno razloga zbog kojih je prvog radnog dana u novoj godini posjetila Uljanik, a ponajviše 'zato što želi da u znaku dobrih poslovnih rezultata bude i 2011. godina, ne samo za Uljanik već i za sve hrvatske građane'. Rekla je i da je došla kako bi Upravi čestitala na dobrom poslovanju u 2010. godini, koja je završena s dobiti, u nadi da će se takav trend nastaviti.

'Uljanik je nema sumnje prvo hrvatsko brodogradilište koje je od europske komisije ocijenjeno kao brodogradilište koje nije u poteškoćama. To je velika stvar, ne samo za Pulu i Istru već i za cijelu Hrvatsku i za sve zaposlenike u brodogradilištu', naglasila je premijerka dodavši kako upravo to 'otvara jednu novu stranicu kako u životu pulskog brodogradilišta, tako i u našim naporima da zatvorimo poglavlje osam na proljeće ove godine. 'Sigurna sam da ćemo u tome biti uspješni, jer smatram da veliki dio posla i oko pregovora, ali i oko snaženja hrvatskog gospodarstva možemo obaviti', kazala je Kosor.

Dodala je da je u razgovoru s predstavnicima Uprave Uljanika čula kako se ugovaraju novi brodovi, pa i informaciju kako je Uljanik na sam Badnjak ugovorio gradnju još jednog broda. To dokazuje kako Uljanik ima dobru poslovnu budućnost, rekla je.

Što se tiče ostalih hrvatskih brodogradilišta, premijerka Jadranka Kosor je istaknula kako Vlada nastavlja ustrajno raditi, u dogovoru s Europskom komisijom. Izrazila je vjeru kako će u tome biti jednako tako uspješni i dobiti pozitivno mišljenje Komisije o planu restrukturiranja brodogradilišta koja imaju ponuditelja odnosno kupce i time osigurati nastavak njihove proizvodnje. 'Ali, ponavljam, svaki korak isključivo u dogovoru s Europskom komisijom', rekla je Kosor.

Odgovarajući na pitanje jesu li danas razgovarali o modelu po kojem bi Uljanik davao menadžerske usluge Brodosplitu, predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković kazao je kako će se o tome razgovarati na drugim mjestima. Međutim, rekao je, svakoj ideji koja bude mogla pomoći Brodosplitu, a u skladu je s pravilima Europske komisije i EU-a, Uljanik će nastojati pomoći da se realizira.

Inače, Uljanik je prošle godine ukupno isporučio četiri broda, položene su četiri kobilice, a u more je porinuto pet novogradnji čime je ispunjen proizvodni plan.

Osim premijerke Jadranke Kosor u razgovoru s Upravom Uljanika sudjelovali su i ministar gospodarstva Đuro Popijač te ministar prostornog planiranja, graditeljstva i zaštite okoliša Branko Bačić.