ŠANSE ZA POSAO STOLJEĆA

Konstruktor bi ipak mogao graditi u Crnoj Gori?

29.12.2010 u 22:02

Bionic
Reading

Generalni direktor splitskog Konstruktora Željko Žderić ne isključuje mogućnost da se ta građevinska tvrtka uključi u izgradnju 170 kilometara duge autoceste Bar-Boljari, iako je prijašnji natječaj za taj posao za Konstruktor završio neuspješno

'Postoje šanse da se Konstruktor angažira na gradnji autoceste u Crnoj Gori', izjavio je kratko večeras za Hinu Žderić komentirajući najave o mogućem uključenju Konstruktura u gradnju te autoceste koju bi financirali Kinezi.


Radio Deutsche Welle objavio je da bi se 'najveća hrvatska građevinska tvrtka Konstruktor mogla, kao izvođač ili podizvođač radova vratiti u projekt izgradnje autoceste Bar-Boljari, koji će financirati Kinezi'. Navodi se da su Kinezi prije najavili mogućnost financiranja izgradnje autoceste Bar-Boljari, duge 170 kilometara, i naznačili da bi radove mogla izvoditi splitska tvrtka. Najavljuje se da bi Kinezi mogli osnovati zajednički konzorcij s Hrvatima, koji bi imao snažnu potporu hrvatske vlade. S obzirom na to da je taj projekt vrijedan oko tri milijarde eura, ističe se da bi on bio sudbinski važan za posrnuli Konstruktor.

Ministar prometa Crne Gore Andrija Lompar u srijedu je u podgoričkom dnevniku 'Pobjeda' izjavio kako je crnogorska vlada poslala u utorak službeni poziv kineskoj tvrtki 'Poly Technologies' za početak pregovora o izgradnji autoceste od Bara do granice sa Srbijom. Po Lamparovim riječima, u crnogorski posao stoljeća trebalo bi se krenuti na temelju međudržavnog ugovora kojim se jasno preciziraju obaveze, a prihvaćaju ga parlamenti dviju država.

Da Crna Gora neće odustati od gradnje autoceste Bar-Boljari, bez obzira na to što su propali raniji tenderi s hrvatskim Konstruktorom i grčko-izraelskim konzorcijem 'Aktor'HCH, poručio je u utorak i novi mandatar crnogorske vlade Igor Lukšić u inauguracijskom govoru u Skupštini Crne Gore.