SINDIKATI PROTIV AZTN-A

TLM traži pomoć od državnog vrha

28.12.2010 u 15:59

Bionic
Reading

Ako Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja ne promijeni negativno mišljenje o prijedlogu ugovora između HEP-a i TLM-a o isporuci električne energije šibenskoj tvornici, dio koje treba završiti u mostarskoj tvornici Aluminij, TLM neće moći poslovati te će se 1000 radnika naći na ulici, upozorio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer

Naveo je da prvoga dana 2011. godine ističe postojeći ugovor o isporuci struje iz 2007. i ukoliko se u skoro vrijeme ne sklopi novi, mostarski Aluminij prestat će šibenskoj tvornici isporučivati sirovinu, a TLM bez sirovine ne može raditi.

AZTN: Mišljenje Agencije je načelno

Agencija je, nakon provedene analize predloženog modela formiranja cijena električne energije predviđenog ugovorom, ukazala na činjenicu kako iz navedenih uvjeta i obveza iz prijedloga Ugovora proizlazi kako isti odstupa od uobičajenog modela formiranja cijena za isporuku ovog energenta drugim poduzetnicima u Republici Hrvatskoj budući da se cijena električne energije ne temelji na troškovima proizvodnje ovog energenta već na burzovnoj cijeni primarnog aluminija, ističe se u priopćenju AZTN-a, u kojem se navodi da je mišljenje Agencije načelno i temelji se isključivo na dostupnim informacijama i podacima dobivenim od HEP-a i TLM-TVP-a. Naglasak je pritom stavljen na poduzetnike sudionike ovog sporazuma koji sami trebaju procijeniti stvarne učinke provedbe Ugovora odnosno njegove konkretne posljedice.

Burazer podsjeća da je radna skupina sačinjena od stručnih ljudi HEP-a, TLM-a i Aluminija Mostar još u svibnju usuglasila tekst novog ugovora u kojem su otklonjeni svi nedostaci iz ugovora koji su sve strane potpisale 2007. godine te ga je poslala Agenciji na odobrenje.

U novom ugovoru cijena struje ostala je vezana uz cijenu aluminija, s tim da je utvrđena donja i gornja granica cijene električne energije koja garantira da nitko od ugovornih strana neće biti doveden u situaciju negativnog poslovanja, navodi Burazer.

Agencija je ugovor odbila prošle srijede s obrazloženjem kako u odnosu na TLM ostali gospodarski subjekti u Hrvatskoj plaćaju struju po skupljoj tarifi.

'Agencija je TLM promatrala kao običan gospodarski subjekt, no tvornicu se kroz tu prizmu ne može promatrati. Potrošnja struje TLM-a, kao i potrošnja mostarskog Aluminija traje i noću i danju, a zbog svega toga iz HEP-a su i sami kazali kako je za njih ovaj ugovor izuzetno povoljan', kazao je Burazer.

Dodaje kako mu se sve više čini da je riječ o političkoj nespremnosti na rješavanje ovog problema. Još jednom apelira na državni vrh da pokaže volju i učini nešto za šibenski TLM.

Kako se doznaje u HEP-u, predstavnici HEP-a i TLM-a održavaju sastanke, što je uobičajen proces koji prethodi definiranju ugovora, a zakazan je i sljedeći sastanak na kojem će nastojati dogovoriti uvjeti isporuke električne energije u idućoj godini.