POJAČANA POTRAŽNJA

Cijene nafte na dvogodišnjem vrhuncu

28.12.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Cijena nafte tipa WTI s jednomjesečnom isporukom na burzi u New Yorku u prosincu je porasla iznad 91 dolar po barelu, što je najviša razina u posljednje dvije godine. Na cijene sirove nafte od početka ljeta do kraja studenoga važan utjecaj imala su kretanja na financijskim tržištima, dok s dolaskom zime ključan utjecaj imaju fundamenti, ističe se u analizi Raiffeisen banke o kretanju potražnje za naftom

Pod fundamentima, koji su u prosincu doveli do rasta potražnje za sirovom naftom, podrazumijevaju se dobri makroekonomski pokazatelji, posebno u SAD-u, i niže temperature od očekivanih

Sukladno aktualnim trendovima, Međunarodna organizacija za energiju (IEA) revidirala je na više očekivanu potražnju za naftom u ovoj i sljedećoj godini. Očekivana potražnja za ovu godinu tako je revidirana za 130 kb/d pa se očekuje da će iznositi 87,4 mb/d (+2,9 posto u odnosu na 2009), dok je za sljedeću godinu revidirana za 260 kb/d, čime raste na 88,8 mb/d (+1,5 posto u odnosu na 2010).

Barel nafte nadomak 92 dolara

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači na američkom tržištu u utorak su porasle za 30 centi, na 91,30 dolara, te su nedaleko od dan ranije dosegnutih 91,88 dolara, najviše razine od listopada 2008.
Na londonskom tržištu porasle su za devet centi, na 93,94 dolara.
Poticaj cijenama nafte pružilo je slabljenje dolara na međunarodnim tržištima valuta prema ostalim najznačajnijim svjetskim valutama. Slabiji dolar čini robu izraženu u toj valuti, kao što je nafta, jeftinijom za vlasnike drugih valuta. (H)

Optimističnije prognoze posljedica su prije svega rasta potražnje u SAD-u i na azijskim tržištima u razvoju, na što su upućivali i makroekonomski pokazatelji za treće tromjesečje.

U studenome je ukupna svjetska proizvodnja nafte porasla za 400 kb/d na 88,1 mb/d, što je povijesno najviša razina proizvodnje. Rast je posljedica prije svega intenziviranja proizvodnje zemalja izvan OPEC-a koje čine polovicu ukupnog godišnjeg rasta proizvodnje.

Kao i obično, u prosincu IEA iznosi i srednjoročne prognoze, koje se blago razlikuju od zadnjih objavljenih u lipnju, i to na više. Tako se očekuje da će proizvodnja nafte u idućih pet godina porasti s 91,4 mb/d na 98 mb/d, uglavnom zbog rasta proizvodnje zemalja izvan OPEC-a, pri čemu bi se rast u razdoblju od 2011. do 2015. trebao bitno usporiti u odnosu na 2010. u skladu s usporavanjem rasta potražnje za naftom.

Naime, uz pretpostavku prosječnog godišnjeg rasta BDP-a od 4,5 posto godišnje (u razdoblju od 2010. do 2015), svjetska potražnja za naftom trebala bi rasti prosječno 1,3 posto godišnje, pri čemu bi potražnja razvijenih zemalja trebala padati.

Zbog sve manje ovisnosti razvijenih gospodarstava o nafti, njihova potražnja bi trebala nastaviti padati pa će rast potražnje za naftom proizlaziti iz razvoja tržišta u razvoju, posebno kineskog. Ipak, treba reći da će rast kineskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom u sljedećoj godini biti ograničen borbom središnje banke protiv jačanja inflatornih pritisaka.