BIVŠI PREDSJEDNIK LOBIST

Mesić osigurao Ingri posao u Rusiji

28.12.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Bivši predsjednik države Stjepan Mesić, otkad je na čelu Nadzornog odbora Ingre, aktivno radi na povezivanju te tvrtke sa stranim gospodarstvenicima, ali istodobno lobira i za druge tvrtke iz Hrvatske koje imaju znanje i iskustvo za obavljanje radova izvan zemlje

Njegova je dobra suradnja s ruskim premijerom Vladimirom Putinom poznata, a s obzirom na to da Putin cijeni Mesića i sada, iako je izvan politike, prilika za dobru gospodarsku suradnju je otvorena.

Ovih je dana u posjetu Hrvatskoj rusko izaslanstvo predvođeno predstavnicima ruske Rosbanke, jedne od deset vodećih banaka u Rusiji, u vlasništvu francuskog Societe Generala, koja je spremna financijski poduprijeti gradnju objekata u Tulskoj oblasti, udaljenoj 160 km od Moskve, a veličine je naše zemlje. Prema pisanju Večernjeg lista, glavni izvođač radova bila bi Ingra. Po planovima, Ingra će formirati zajedničku tvrtku s ruskim gospodarstvenicima u kojoj bi imala 51-postotni udjel. Ali u planiranu gradnju u toj oblasti, osim Ingre, uključile bi se još neke hrvatske tvrtke, prema procjeni njih 10 do 20 u prvoj fazi.

Naime, Rusi već dulje vrijeme snimaju infrastrukturne i energetske projekte obavljene u Hrvatskoj u posljednjih deset godina. Plan je u Tulskoj oblasti sagraditi stambeni kompleks s, primjerice, uključenim vrtićom, odnosno pratećom infrastrukturom, a po uzoru na zagrebački POS. Odnosno, i tamo se sve jače fokusiraju na mikrolokacije. Osim toga, zgrade u Rusiji nemaju još riješeno pitanje etažnog grijanja. I na tom bi poslu hrvatske tvrtke bile angažirane, a prije svega one koje već i u zemlji surađuju s Ingrom. Tako bi se u pratećim poslovima uključili, primjerice, Elka, Tehnika, Končar Transformatori...

Gradnja tih objekata počet će, prema planovima, u proljeće, što je ostvarivo s obzirom na to da su zemljište i građevinska dozvola osigurani.

Ruski predstavnici posjetili su u ponedjeljak i tvornicu vojne obuće INKOP iz Poznanovca, koja bi već od veljače mogla u Tulskoj oblasti početi proizvodnju obuće za tamošnje tržište. Stjepan Mesić nedavno je poslao i pismo namjere ruskom premijeru Putinu radi jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja. Naime, ruska vlada odobrila je da hrvatske građevinske tvrtke sudjeluju u gradnji planiranih projekata za buduća sportska događanja, među kojima je Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine. Projekti za taj događaj počeli bi se graditi već 2012. godine. Ingra, primjerice, ima veliko iskustvo u gradnji zagrebačke Arene za Svjetsko rukometno prvenstvo u našoj zemlji. Ingra, inače, ima ured u Moskvi koji će sada pojačati svoju ulogu.