PRVA GENERACIJA OŠTETILA KLIJENTE

Broker Davor Maričić pod istragom policije

24.12.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Jedna od vodećih nezavisnih brokerskih kuća na tržištu, Prva generacija Davora Maričića, pod istragom je HANFA-e i policije zbog nezakonitosti u poslovanju. To se investicijsko društvo već dulje vrijeme koristilo sredstvima svojih klijenata, koji su sada i novčano oštećeni, ali novac će im biti vraćen iz Fonda za zaštitu ulagatelja. Društvo ima 1600 klijenata. HANFA je priopćila da poduzima sve radnje predviđene Zakonom o tržištu kapitala kako bi što brže utvrdila sve relevantne činjenice i okolnosti bitne za pravilno rješavanje toga slučaja

Jasno je da će slučaj završiti kaznenom prijavom. Društvo je već neko vrijeme pod nadzorom pa je Agencija još 1. prosinca donijela rješenje kojim mu je privremeno zabranila raspolaganje financijskim instrumentima i novcem klijenata. Istog su dana i Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) i Zagrebačka burza donijeli odluke o suspenziji društva iz članstva, nakon čega je Prvoj generaciji onemogućeno redovito obavljanje djelatnosti – izvršavanje naloga za račun klijenata.

Nakon što Agencija utvrdi da društvo nije u mogućnosti ispunjavati obveze prema svojim klijentima te da to neće uspjeti učiniti u skorije vrijeme, SKDD će kao operater Fonda za zaštitu ulagatelja pokrenuti postupak utvrđivanja i isplate zaštićenih tražbina klijenata.

Utvrđivanje iznosa tražbina klijenata utvrdit će se u suradnji s ovlaštenim revizorom. Sukladno odredbama Zakona, isplate se izvršavaju u razdoblju do najduže šest mjeseci od dana utvrđenja iznosa zaštićenih tražbina. To će biti i prvi slučaj korištenja sredstvima iz Fonda. Tražbine pojedinog klijenta osigurane su do 150.000 kuna i do te vrijednosti isplaćuju mu se u potpunosti.

Davor Maričić broker je prve generacije polaznika na početku devedesetih godina, a s Milanom Horvatom osnivač je investicijske kuće Fima, poznate iz afere Podravka. Nakon razilaženja s Horvatom sredinom devedesetih, Maričić je osnovao svoju brokersku kuću Prva generacija.