TREBAJU NAM KREDITI

Rohatinski: MMF bi nam donio jeftiniji kapital

23.12.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Likvidnost na tržištu je visoka, pa neće biti problema s mogućnošću refinanciranja državnih obaveza, no pitanje je cijene. Izvršna vlast mora procijeniti je li joj bolje da se zadužuje po višoj cijeni ili da uz pomoć MMF-a dođe do jeftinijih kredita, naravno, uz uvjet provođenja reformi, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski na susretu s novinarima

Na pitanje, je li Vladi sugerirao da se obrati MMF-u, odgovorio je da nije, jer ga ionako nitko ništa nije ni pitao.

Inače, u HNB-u očekuju da bi nakon pada BDP-a od 1,5 posto u ovoj godini, u idućoj godini BDP mogao porasti za 1,4 posto pri čemu je taj rast izložen rizicima koji su povezani s kretanjem inopotražnje, nepovoljnim uvjetima financiranja poduzeća i stanovništva te velikim financijskim potrebama države.

Monetarna politika, uz održavanje stabilnosti tečaja, nastojat će i dalje poboljšavati uvjete financiranja i tako potaknuti rast plasmana banaka.

Tijekom zadnje dvije godine manjak opće države se udvostručio te je ostvareno zamjetno povećanje državnog duga pri čemu bi rast državnog duga u 2010. mogao biti najveći u proteklih deset godina, procjenjuju u središnjoj banci.

Dodaju i da iz državnog proračuna za 2011. proizlazi da bi manjak, kao i povećanje duga, mogli ostati na istoj razini, pri čemu, navode, Ministarstvo financija planira brži rast inozemnog od domaćeg duga.

Analitičari središnje banke ističu i kako kretanja na tržištu rada pokazuju da su se poslodavci uvjetima smanjenja proizvodnje prilagodili ponajprije otpuštanjem radnika, u ovoj se godini očekuje pad zaposlenosti za 5 posto, a u idućoj za 0,8 posto.

Očekuje se da će se trend smanjenja broja zaposlenih osoba nastaviti u prvoj polovini 2011., dok bi tek krajem 2011. mogle biti zabilježene nešto izraženije pozitivne promjene, procjenjuju u HNB-u.