PROTEGA:

HNB osigurao likvidnost do turističke sezone

19.02.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Banke su sada 'pune deviza' koje će prodavati kako bi došle do kunske likvidnosti i to će sigurno utjecati na stabilizaciju kune, jer će prestati pritisak na kupnju i rast cijene eura, smatra čelni čovjek HPB-a

Posljednji potezi Hrvatske narodne banke (HNB) su s jedne strane bankama na nekoliko mjeseci osigurali dostatnu likvidnost, a s druge strane omogućit će stabilizaciju tečaja kune na trenutnoj razini od oko 7,4 kune za jedan euro, kazao je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Josip Protega.

HNB je jučer smanjila stopu minimalno potrebnih deviznih potraživanja s 25 na 20 posto, čime je bankama osigurano 1,25 milijardi eura, potom intervenirala na deviznom tržištu i bankama prodala 185 milijuna eura, a na repo aukciji im je odobreno 4,25 milijardi kuna. Istaknuvši da su ti potezi središnje banke bili neočekivani u smislu visine iznosa, Protega je kazao da su banke sada 'pune deviza', koje će prodavati kako bi došle do kunske likvidnosti i to će sigurno utjecati na stabilizaciju kune, jer će prestati pritisak na kupnju i rast cijene eura.

'Količina novca koja je oslobođenja jučerašnjim mjerama HNB-a zasigurno će osigurati stabilnost u razdoblju od nekoliko mjeseci, odnosno barem do turističke sezone, tijekom koje će ponovno početi pristizati devize', rekao je Protega u razgovoru s novinarima nakon 'HPB Financijskog foruma'.

Dodao je i kako očekuje da će u narednih dva do tri mjeseca s bankovnog tržišta 'nestati' kunski krediti, ali i da se može očekivati da neko vrijeme novoodobreni krediti neće ići po višim kamatama. Stope kod ranije odobrenih kredita ovisit će pak o uvjetima koje je tko ugovorio - oni kod kojih je npr. kamatna stopa vezana uz EURIBOR ili slično, morat će se u skladu s time i korigirati, rekao je Protega.