NEMA MU SPASA?

BBS ipak otišao u stečaj

20.12.2010 u 19:01

Bionic
Reading

U prethodnom postupku radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka nad tvrtkom BBS, vlasnikom prve hrvatske tvornice za oporabu PET ambalaže u Podrutama, zagrebački Trgovački sud, nakon odgode dvaju ročišta, otvorio je stečajni postupak

Predstečajni postupak nad BBS-om pokrenut je temeljem prijedloga sada već bivšeg Fonda za razvoj i zapošljavanje, koji je jedan od manjih vjerovnika. Naime, u svom prijedlogu Fond navodi da ima potraživanje prema BBS-u u iznosu od 12.400.000 kuna temeljem Ugovora o kreditu od 22. rujna 2004, kao i da je žiro-račun dužnika neprekidno blokiran u razdoblju duljem od 60 dana.

Međutim, tijekom prethodnog postupka utvrđeno je da je BBS uistinu prezadužen i nesposoban za plaćanje, ali da je njegov žiro-račun blokiran za iznos od 64.645.547 kuna, dok neprekidna blokada traje 782 dana.

BBS je početkom godine obustavio poslovanje, ali radni odnosi sa 150 radnika nisu raskinuti, budući da su svi veći vjerovnici pristali na reprogramiranje potraživanja od BBS-a jer je pronađen strateški partner koji je trebao ponovno pokrenuti proizvodnju i namiriti vjerovnike. Međutim, s reprogramiranjem se nije suglasio bivši Fond čiji je nadzorni odbor vodio Ivan Šuker, ministar financija i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, i to navodno zbog bliskosti s osječkom tvrtkom koja se kasnije uključila u posao oporabe PET ambalaže.

'Što se tiče spremnosti Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da odgodi naplatu potraživanja, podsjećamo da je bivši Fond za razvoj i zapošljavanje otkazao Ugovor o kreditu prema dužniku BBS-u, čime je cjelokupni iznos potraživanja dospio. Stoga smo sada u nemogućnosti prolongirati dalju naplatu iz jednostavnog razloga što kreditni aranžman više ne postoji', rekli su nam uoči otvaranja stečaja nad BBS-om u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, koje je odlukom Vlade preuzelo poslove bivšeg Fonda.