NIKAD DOSTA

General Motors traži pomoć i od stranih vlada

19.02.2009 u 13:05

Bionic
Reading

Velika Britanija, Njemačka i Švedska hladno su reagirale na molbu američkog automobilskog giganta General Motorsa za financijskom pomoći u iznosu od šest milijardi dolara

Iz Londona je priopćeno da se detalji zahteva GM-a 'još uvek proučavaju', dok je njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila konkretan plan za njemačku podružnicu General Motorsa, Opel, prije razmatranja službene molbe, piše BBC.

Švedska ministrica za industriju Maud Olofsson rekla je da je na američkom gigantu obaveza da spasi Saab, svoju švedsku podružnicu, ali bez pomoći švedske vlade.

GM je ranije priopćio da mu je neophodna pomoć i drugih vlada pored američke kako bi opstao. Kompanija je objavila planove za zatvaranje 47 tisuća radnih mjesta, od čega je više od polovine u inozemstvu.

Izvršni direktor GM-a Rick Wagoner izjavio je da bi njegovoj kompaniji mogla biti potrebna i hitna, dodatna pomoć američke vlade od 30 milijardi dolara kako bi izbjegla stečaj. 'Naše analize pokazuju da bi stečaj bio vrlo rizičan i vrlo skup proces, a potencijalno i vrlo dug. To treba biti posljednja opcija', rekao je Wagoner.

Švedska ministrica za industriju prethodno je optužila General Motors da diže ruke od Saaba i naglasila da vlada u Stockholmu ni u kom slučaju neće priteći u pomoć američkom gigantu.

I drugi američki auto gigant Chrysler, u okviru svog prijedloga za restrukturiranje, od vlade je zatražio dodatnih pet milijardi dolara.