VIJEĆE ZA KONKURENTNOST:

'Hrvatska mora uravnotežiti proračun'

19.02.2009 u 11:18

Bionic
Reading

'Nema vremena za odlaganje ni za izbjegavanje suočavanja s teškim potezima koje treba provesti. Svakim izgubljenim danom situacija postaje teža', rekao je predsjednik NVK Darko Marinac sažimajući diskusiju govornika na zatvorenoj sjednici Vijeća na kojoj su sudjelovali predstavnici poslovne i akademske zajednice, sindikata i Vlade

Hrvatska nužno i neodložno mora pristupiti uravnoteženju proračuna, kako središnje, tako i šire države, kako bi izbjegla ozbiljne i dugoročne negativne posljedice krize, zaključak je Nacionalnog vijeća za konkurentnost s jučerašnje sjednice. Stabilizacija javnih financija apsolutni je prioritet i nužan prvi korak prema ublažavanju posljedica globalne financijske i ekonomske krize koja je počela snažno zahvaćati i Hrvatsku.

U posljednja dva mjeseca (prosinac i siječanj) izgubljeno je 35.000 radnih mjesta i nastavak tog trenda, koji je neminovan ako se ne učine nužne prilagodbe javnog sektora, dovest će do teških i trajnih posljedica za razvoj gospodarstva i pada standarda građana.

Dok se proračunski deficit produbljuje, refinanciranje dospjelih obaveza i daljnje zaduživanje u inozemstvu je otežano zbog porasta premije na rizik, koja je u posljednja tri mjeseca skočila sa 200 na 600 bazičnih poena, odnosno sa dva na šest posto iznad referentne kamatne stope. Ukoliko se hitno ne uravnoteži javna potrošnja s prihodima, Hrvatskoj prijeti pad kreditnog rejtinga.

Vijeće smatra da država istovremeno mora snažnije rasteretiti i otkloniti prepreke gospodarskim aktivnostima i tako zadržati koliko je moguće sadašnju razinu gospodarske aktivnosti i zaposlenosti.