KRIZA NAS TRESE

Za blagdane potrošit ćemo manje nego lani

17.12.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Svi pokazatelji upućuju na to da će ove godine predblagdanska potrošnja biti manja nego lani, što je još jedna potvrda da je stanje u zemlji gore nego u kriznoj 2009., istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare

Vlada nije uspjela ništa učiniti da zaustavi potonuće Hrvatske u vrijeme kada zemlje u okruženju izlaze iz krize, što će se izravno odraziti na pad potrošnje u prosincu koja bi ove godine trebali biti ispod 10 milijardi kuna, dok je lani iznosila 10,3 milijardi, rekao je Sever.

Tu procjenu potvrđuje i pesimizam građana koji pokazuju nedavno objavljene ankete - po istraživanju GfK-a čak 94 posto ispitanika misli da će im iduće godine biti isto ili gore nego sada.

Vlada je, doduše, ukinula krizni porez, no taj efekt će istopiti neisplata božićnica u javnom i državnom sektoru, ali i u velikom dijelu privatnog sektora. Osim toga, nastavljen je rast nezaposlenosti i smanjenje broja zaposlenih, a poslodavci najavljuju da će se i u 2011. nastaviti otpuštanja u privatnom sektoru.

Sever također podsjeća da se u boljim vremenima dobar dio predblagdanske potrošnje temeljio na kreditima koji su bili znatno povoljniji nego danas.

Toj crnoj slici dodao je najavu poskupljenja plina i struje, rast insolventnosti i neplaćanja, kao i broja radnika koji ne primaju plaće - trenutno ih je oko 72.000.

Sever je upozorio i na teško stanje većine umirovljenika - prosječna mirovina u studenom iznosila je svega 2.164 kune. No, zato oni koji su nas doveli u ovakvo stanje ne trebaju brinuti za budućnost - dužnosnička mirovina u listopadu iznosila je 8.654 kune.

Sindikalna košarica minimalnih životnih troškova četveročlane obitelji za studeni iznosila je 6.652 kune, što je za 0,06 posto više nego u listopadu.

Prosječna neto plaća za rujan iznosila je 5.291 kunu, i pokrivala je 79,54 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj, što je za 1,55 posto manje nego prethodnog mjeseca zbog pada prosječne neto plaće u odnosu na prethodni mjesec za čak 100 kuna.

Uključe li se troškovi podstanara za iznajmljivanje stana, košarica bi iznosila 8.506 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom bila bi svega 62,20 posto.

Umirovljenička košarica iznosi 3.603 kune, što je za 0,09 posto više nego u listopadu, a pokrivenost košarice prosječnom mirovinom je 60,06 posto, što je za 0,02 posto manje u odnosu na listopad.